K léčbě psů bylinkami je potřeba přikračovat uvážlivě

16. červenec 2020

Vlna návratu k přírodním léčebným metodám zastihla i veterinární medicínu. Bylinky jsou sice mocné, ale přece jen ne všemocné, i k léčbě bylinkami, například u psů, je proto potřeba přikračovat uvážlivě. Problém je především v prokázání jejich účinnosti.

Laboratorní podmínky pro testování účinnosti bylinek se vytváří těžko. V domácím prostředí se navíc na průběhu léčení podepisuje více faktorů. Ve výsledku tak nemůžeme říct, zda pomohlo jitrocelové listí k rychlejšímu hojení rány, nebo si ji pes olizoval.

Zkušenosti z praxe

Co je lety osvědčené, můžeme ale s úspěchem používat i dnes – například odvar z dubové kůry může zklidnit problémy kolem řitního otvoru. Světlík lékařský pomáhá třeba k výplachům očí, dobře funguje heřmánkový odvar, a když se u psa objeví kašel, zkuste nejdřív jitrocelový sirup. Pokud to bude jen místní podráždění, sirup sliznici zklidní. A například spařená přeslička velmi dobře mírní otoky končetin.

Pokud ale problémy přetrvávají, pak je čas navštívit odborného lékaře a cílenou diagnostikou určit problém i následnou léčbu.

Spustit audio