K pětašedesátce Jaromíra Nohavici

12. červen 2018

Sedmého června oslavil pětašedesáté narozeniny zřejmě nejúspěšnější písničkář a bez ohledu na žánr zároveň také nejoblíbenější interpret v naší zemi, který doslova v mžiku dokáže vyprodat i ty největší sály kdekoliv si umane. Uzavřený, démonický, milovaný i kritizovaný, člověk s obdivuhodnou schopností rozplakat a v zápětí rozesmát jakékoliv publikum.

Celý tento díl pořadu Folková pohlazení je sestaven z písní Jaromíra Nohavici, více či méně známých, z různých tvůrčích období.

Není třeba citovat životopis, či komentovat příběh tohoto pozoruhodného autora, soustřeďme se čistě na jeho písně. Na dílo, které promlouvá, vytváří souvislosti, přináší sdělení.

Jestli je Nohavica v něčem opravdu geniální, tak nikoliv jen jako zručný básník a neotřelý melodik, ale také jako pozoruhodný hledač témat. Cokoliv si vezme do hlavy, cokoliv mu přeletí přes nos, dokáže velmi originálně přetavit do písní, a to doslova s uhrančivou přesvědčivostí. Jakoby své posluchače hypnotizoval. Nemůžete se odtrhnout od písně, dokud se nedozvíte, jak to dopadlo.

K jeho životnímu polokulatému jubileu gratulujeme!

Spustit audio