K výrobě cínových šperků ji přivedli andělé z hlíny

16. prosinec 2015

Monika Jará je autorkou ručně dělané keramiky a cínových šperků. Už jako žačka základní školy v Chrasti se zajímala o různé výtvarné techniky. V dospělosti, kdy měla dvě malé děti, se po vážné dopravní nehodě dostala do rehabilitačního centra Kladruby, kde se poprvé setkala s keramikou. Bylo to zásadní setkání, protože práce s hlínou ji - společně s rodinou – vrátila zpět do života a postavila ji na nohy.

Monika Jará začala vyrábět z hlíny nejrůznější dárkové předměty, včetně svítilen, domečků, vánočních betlémů, hrnků, misek a hlavně andělů. Její andělé jsou pro ni typičtí. Monika ale stále hledala, čím by je ještě ozvláštnila a napadlo ji propojit hlínu s kovem a andělům vytvořila křídla z cínu. Hlínu tedy na čas vyměnila za pájku. K práci s cínem ji přivedla jedna z nejlepších odbornic v České republice Iveta Hlobilová z Prahy. Monika Jará získala základní dovednosti a pak už ji čekaly stovky hodin práce, kdy pilovala techniku a hledala svou uměleckou cestu.

Cínování

Práce s cínem je poměrně nebezpečná a vyžaduje velkou pozornost. Manipuluje se totiž s horkým kovem a pájkou. Teplota cínu má až 370 stupňů. Pozor tedy na popálené ruce při cínování. Cínař si ukrajuje pájkou se železným hrotem pláty cínu a tvoří z nich nejrůznější ozdůbky. Cínové šperky doplňuje Monika Jará českým sklem. Dnes se podle této tvořivé umělkyně výrobou českého skla zabývá mnoho českých žen, takže není problém sehnat kvalitní sklo, se kterým se dá pracovat. Mnoho odkazů, jak pracovat s českým sklem, se dá dohledat na internetu.

cínové šperky

Kurzy keramiky v Chrasti

Monika Jará ráda předává své zkušenosti ostatním lidem. Proto pořádá keramické kurzy. Nejvíce se hlásí ženy po čtyřicítce, kterým odrostly děti a ony hledají nějakého příjemného koníčka. Na kurz si přicházejí odpočinout od práce, příjemně si popovídat a po větším či menším úsilí si domů odnesou i hezký keramický dárek. Kurzy Moniky Jaré se konají v Chrasti v komunitní škole ve středu a ve čtvrtek od 16ti do 18ti hodin. Lekce trvá dvě hodiny a kurz se skládá z deseti lekcí po dvou hodinách.

cínové šperky

Pozvánka na andělskou výstavu

Zpestřete si předvánoční čas a zajděte se podívat na andělskou výstavu do Chrudimi. Výstava se jmenuje Andělé….a jsou to autorské cínované šperky a keramika Moniky Jaré v Regionálním muzeu v Chrudimi. Výstava potrvá až do 3. ledna 2016.

autor: jsl
Spustit audio