K životu se probouzí legendární bylinková zahrada v Kuksu. Zahradníci pečují celkem o 144 záhonů

11. duben 2021 09:12

Bylinková zahrada u hospitalu Kuks na Trutnovsku se po zimě probouzí k životu. Letos na jaře ji navíc čeká obnova, hlína na více než stovce záhonů totiž klesla. Zahradníci ji proto musí doplnit a tím pádem všechny vzrostlé rostliny znovu přesadit. Kvůli chladnému počasí ale práce nezačaly podle původního plánu. 

Čtěte také

Kastelán Libor Švec spolu se svými kolegy právě prosívá hlínu.
„Co nám z toho vznikne, tak budeme doplňovat do našich vyvýšených záhonků. Tipnete si, kolik jich tady máme?"

Stojíme uprostřed zahrady a nikdy mne nenapadlo, všechny ty bylinkové záhony spočítat.
„Jsou to nejen bylinkové záhonky, ale máme tu i záhony, kde se pěstuje zelenina. Jsou tu i drobné ovocnany. Takže je to opravdu směsice všech možných rostlin. A celkem těch záhonků máme 144."

„Když se podíváte, tak záhony jsou tu už nějaký ten pátek. Od jejich obnovy uplynulo asi šest let. Takže se v těch vyvýšených záhonech pomalu substrát propadá. Takže naším cílem teď je, opět zeminu doplnit."

Jak bude probíhat navyšování zeminy?

„Musíme rostliny vyndat, dáme je vedle na plachtu. Vyndáme také závlahy a novou zeminu promísíme s tou stávající. Aby byla pěkně vzdušná. A potom do ní vrátíme rostlinky"

Zahrada je plná lidí, ale dnes je počasí maličko horší. Jaké je to v porovnání s loňským rokem?
„Standardně bychom už byli veřejnosti otevřeni. To všechno bohužel padlo. Takže zaměstnanci, kteří tu zůstali, tak se většinou věnují práci venku na bylinkové zahradě. Zkrátka jarním a předjarním pracem, pokud nám to počasí umožňuje."

Čtěte také

Každý rok je v bylinkové zahrádce stejné osazení rostlinami nebo se také obměňují?
„Jsou tu rostliny trvalé, ale máme každým rokem rostlinky nové. Většinou jsou určeny k řezu, květiny, které používáme na výzdobu expozic. Ale máme nejen rostliny, i zeleninu. Kterou možná znáte jen z učebnic nebo jste o ní pouze četli."

„Takže vše tady uvidíte takříkajíc v přímém přenosu, ale nejlépe až tak od května do července," dodává kastelán Libor Švec.

Bylinková zahrada na Kuksu je pro návštěvníky přístupná celoročně, tedy i v tomto období.

Webové stránky hospitálu Kuks vám poskytnou všechny potřebné informace.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související