Kachní prsa na pomerančích. Česká klasika ovšem dotažená téměř k dokonalosti netradiční omáčkou

Pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a jak je příjemně překvapit harmonií chutí, máme pro vás skvělou inspiraci - kachní prsa na pomerančích. Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka totiž jen málokdy zklame.

Ingredience
  • kachní prsa s kůží 4 ks (1 kg)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • cukr krystal 50 g
  • voda 200 ml
  • 2 větší šalotky
  • červený vinný ocet 4 lžíce
  • šťáva ze 4 velkých pomerančů
  • badyán 1 ks
  • hřebíček 4 ks
  • máslo 100 g

Kachní maso má výraznou chuť a šikovný kuchař z něj vykouzlí spoustu dobrot. Ale jen pro někoho. Kvůli množství tuku si na něm nemohou smlsnout lidé se šetřící dietou nebo s vysokou hladinou cholesterolu ani diabetici. Vyšší podíl má hlavně biskup a stehýnka, o něco méně (ale až po odstranění kůže) je v prsíčkách.

Kachní svalovina obsahuje vysoké procento plnohodnotných živočišných bílkovin i vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E). Protože však jde o maso prorostlé sádlem, je nutné počítat také s vyšší dávkou cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Postup:
Nejprve si připravíme pomerančovou omáčku.
Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.
Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří. Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat - stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 - 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání. Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče.
Nakonec za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru.
Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a osušte. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží dolů na velmi rozpálenou pánev a restujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a restujte je znovu 5 - 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.
Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 - 15 minut.
Po upečení prsa nakrájejte na plátky, zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

Kachna ale není jen naší doménou, na nedostatek příznivců ve světě si její lahodné maso rozhodně nemůže stěžovat. Proto se i cíleně šlechtila. Mezi kulinářsky nejdůležitější v Evropě patří tučnější kachna nantská a masitá bavorská či rouenská. U nás si pozice čím dál víc upevňuje i barbarie, dovezená v roce 1936 z Francie.

Pokud jde o klasickou kachnu, nejlepší bývají mladé kusy, jejichž hmotnost se pohybuje kolem 2 kilogramů. Křehčí a šťavnatější maso nabízejí samice, kačeři kontrují výraznější chutí. Na trhu se objevují chlazené i mražené, vcelku i porcované, hlavně stehna a prsní část.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.