Kakao – pokrm bohů, afrodiziakum i lék

2. leden 2024

Aztékové považovali kakaové boby za pokrm bohů. V 17. století bylo kakao společně s čokoládou na anglickém královském dvoře podávané jako přírodní afrodiziakum. Jak může kakao prospět našemu zdraví?

Kakaové boby rosou na malých, stále zelných stromech, kakaovnících. Nápoj, který Aztékové někdy před 200 lety připravovali z kakaových bobů, se nedá s tím dnešním vůbec porovnat. Dochucovali ho totiž místo cukrem chilli kořením nebo vanilkou.

Pravý kakaový prášek chutná jako pravá černá hořká čokoláda. Nejlepší cestou, jak využít výživných hodnot kakaa, a že jich není málo, je konzumovat ho v té nejčistší podobě, jak ho vytvořila příroda.

Kakaové produkty

Kakao umí předcházet srdečním chorobám, vyvolává kyselost v ústech, takže chrání zuby před zubním kazem, snižuje krevní tlak, ale také stimuluje nervový systém, uvolňuje a přináší pocity štěstí.

Kakao v přírodním stavu, tedy nepražené, obsahuje minerály, vitamíny a 2x více antioxidantů než červené víno a 3x více než zelený čaj. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale obecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo.

Kakaové boby můžete jíst samotné, když potřebujete rychle dodat energii, zahnat hlad nebo se soustředit na práci. Můžete jím ozdobit dezerty, přidat do jogurtu nebo kaší. Vždy použijte nahrubo nasekané, nepražené kakaové boby.

Kakaový bob

A teď už si pojďme připravit elixír s mandlemi a kakaovými boby. Jak na to? Do mixéru vložte 1 hrnek vařené pohanky nebo rýže, přidejte 1,5 hrnku horké vody, 4 lžíce sladu nebo sirupu, hrst kakaových bobů, hrst mandlí, špetku soli a umixujte si hladký krém. Dobrou chuť!

Spustit audio

Související