Kalamitní stav po bouřkách trvá v Pardubickém kraji. Bez proudu je část Řečan

5. srpen 2013

Popadané stromy, spadlé dráty vysokého napětí, utržené střechy a zatopené domy, taková je bilance včerejší večerní a noční bouřky v Pardubickém kraji. Po řádění přírody přetrvávají problémy mimo jiné v Řečanech na Labem, půlka obce nemá elektřinu.

Hasiči během celé noci zasahovali na Pardubicku u téměř 170 událostí, energetici museli v šest hodin ráno vyhlásil kalamitní stav. Popadané stromy totiž poničily vedení vysokého napětí a desítky domácností jsou stále bez proudu.

Bez elektřiny je i půlka Řečan a tamní starostka Michaela Matoušková neví, kdy bude moci zase zapnout počítač a klimatizaci.

„Postupovalo to směrem od západu, od Prahy směrem k Říčanům. Kolem půl sedmé to začalo,“ popisuje starostka. „Pár pokácených stromů, nejde v půlce obce elektřina. Vůbec nevíme, co se bude dít dál,“ dodává.

Největší obavy má ale o čističku odpadních vod, kde může výpadek proudu způsobit velké problémy. „Momentálně nám nefunguje čistička odpadních vod, takže čekáme, až se stane něco s trafostanicí, jestli se opraví, aby nám neumíraly bakterie a čistírna odpadních vod mohla pokračovat dál,“ vysvětluje starostka.

Čtěte také

Nešťastná je i prodavačka místního konzumu. Roztékají se jí nanuky a další mražené zboží, a tak netrpělivě čeká, kdy energetici poruchu opraví a mrazák začne zase fungovat. „Budeme na tom biti, protože uzeninu nemůžeme prodávat. Nejde proud, nemůžeme vážit, řezák pustit,“ stěžuje si Olga Hrušová.

autor: BRA
Spustit audio