Kamenné Andělské schody na Lipovsku jsou jedním z nejkrásnějších míst v Brdech

1. listopad 2020

Vrch Lipovsko v chráněné krajinné oblasti Brdy vždycky lákal milovníky přírody a skalních masivů. Vlivem gravitace a mrazového zvětrávání kamene se tu nad hlubokým údolím vytvořily ohromné kamenné schody, kterým se říká Andělské, protože vypadají, jako by vedly do nebe.

Vrchol Lipovska leží v nadmořské výšce 651 metrů. Posetý je množstvím balvanů porostlých mechy. Stezka vás zavede až na okraj mohutné skalní stěny. Ohromné balvany se naklánějí nad údolím a vytvářejí impozantní podívanou. Úžasnou přírodní atmosféru doplňují staré pokřivené buky. 

O Lipovsku se také traduje, že tam kdysi stával středověký hrad. Ohromné kamenné bloky ale ve skutečnosti opracovala jen sama příroda. Badatelé tu nikdy žádné stopy po hradu nenašli. Přesto se s hradními symboly setkáte na Lipovsku doslova na každém kroku. Legendu o středověkém hradu možná vytvořili místní restauratéři a hoteliéři, aby na přelomu 19. a 20. století zatraktivnili zdejší území.

Jediní lidé, kteří v minulosti na Lipovsku pobývali, byli smolaři a dehtáři. Výroba tu probíhala v 19. století. V letní sezóně tam pracným způsobem těžili smolu a vyráběli dehet. Povolání to bylo náročné a vykonávali ho většinou lidé na okraji společnosti.

Kromě nepříjemného zápachu a kouře se také občas stalo, že při uvolňování dřevitého alkoholu pec explodovala. Důkazem činnosti smolařů a dehtářů na Lipovsku jsou dodnes patrné pobořené pece z kamenů.

autor: Pavel Halla
Spustit audio