Kamery s v Jablonném osvědčily, přestupků výrazně ubylo

18. duben 2018 09:35

Před rokem spustila radnice v Jablonném nad Orlicí kamerový systém. Asi desítka zařízení sleduje dění na předem vytipovaných rizikových místech města. S jejich pomocí se dají odhalit přestupky proti veřejnému pořádku i v dopravě a v krajním případě mohou policii poskytnout i důkazní materiál.

Kamerový systém se prý rozhodně vyplatil. Kamery zafungovaly především preventivně. Starosta Miroslav Wágner (zvolený za nestraníky) přibližuje důvody, proč město kamery pořídilo: „Nejvíce přestupků se odehrává na náměstí, protože tam je spousta restauračních zařízení a samozřejmě je důležité chránit i majetek na parkovišti, kde bývají nejčastější přestupky v podobě krádeží a poškození vozidel.“

Snížení množství přestupků potvrdila i městská policistka Eva Fialová: „V záležitostech veřejného pořádku se nám podařilo eliminovat ty nejhorší lokality, kde jsme se potýkali s alkoholem na veřejných prostranstvích a kouřením.“

V Chrudimi přibydou další kamery. Budou sledovat už 30 míst

Kamerový systém v Chrudimi

Okolí hospod, kde se hosté často poperou, nádraží a nově také nejdůležitější křižovatky. Tohle všechno sledují, nebo budou sledovat kamery chrudimských strážníků.

Kamer je ve městě dvanáct s tím, že se jejich umístění se může měnit podle potřeby radnice a městské policie. Kamera také hlídá dopravní přestupky - neměří rychlost, ale sleduje, jestli řidiči například respektují zákazy vjezdu, řekla strážnice Eva Fialová.

„Co se nám povedlo nejvíc, je jedno rizikové místo v Jablonném, kde se neustále porušoval zákaz vjezdu, díky kamerovému systému a kvalitě kamery jsme dokázali 95% objasnit,“ dodala Fialová.

V Jablonném se nejedná o klasický dispečink, kde sedí člověk, který neustále kouká do monitorů. Funguje to spíš zpětně. Například policie nebo dopravní policie si může záznamy vyžádat, pokud potřebuje nějaký důkazní materiál.

Zároveň kamerový systém může objasnit třeba i drobnější nehody na parkovištích, od kterých viník odjede a apod.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio