Kanárek býval v téměř každé domácnosti. Havířům sloužil jako živý alarm

23. únor 2016

Kanárek byl v časech minulých oblíbeným ptáčkem snad v každé hornické domácnosti. Měl nezastupitelnou roli při zjišťování, jestli je v dole dostatek kyslíku, jestli se tam nehromadí metan.

Pokud kanárek začal panikařit a snažil se z klece uletět, cítil přítomnost jedovatého plynu. Když stál na bidýlku se svěšenými křidélky, popřípadě z bidélka spadnul, pak bylo v dole opravdu zle a byl nejvyšší čas vyfárat.

Chov kanárků byl v hornických koloniích devatenáctého a dvacátého století hojně rozšířený. Majitelé opeřenců se dokonce předháněli a soutěžili, kdo má krásnějšího a čí zpívá nejlépe. V hornických koloniích se říkalo, že ten, který zpívá nejkrásněji, pozná metanovou pohromu jako první. Každý vítěz byl proto ceněn jako chovný kus.

Ty časy jsou pryč, a kdybyste na Ostravsku hledali chovatele kanárků dnes, mnoho jich nenajedete. Za jedním z nich, osmdesátiletým Janem Dudou z Ostravy, jsme se vypravili přímo do chovatelské klubovny a voliéry v Ostravě-Přívoze.

Rozhovor s chovatelem Janem Dudou, jednatelem Českého svazu chovatelů harckých kanárů v Ostravě-Přívoze uslyšíte v záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio