Kapelník Jan Slabák: Nápad založit Moravanku přišel jako blesk z nebe

21. říjen 2020

Jan Slabák je trumpetistou a pedagogem, především ale zakladatelem legendární Moravanky, nejslavnější české dechové kapely, která se od svého založení stále těší přízni posluchačů.

Jan Slabák svou hudební kariéru nezačínal u dechovky, ale u symfonického orchestru. „Dostat se do brněnské filharmonie byl můj sen a ten se mi splnil. Hrál jsem tam osmnáct let,“ říká hudebník, který nápad na novou kapelu dostal při rozhovoru se skladatelem Ladislavem Kozderkou. „Napadlo mě tenkrát udělat slováckou dechovku, která by se stylizovaně strefila do folklóru,“ vypráví počátky slavné kapely.

Cesta k úspěchu

Odvysíláním televizního pořadu s názvem Vy neznáte Moravanku?, ve kterém kapela představila veškerý svůj dosavadní program, se o novou skupinu zvedla vlna zájmu. „Za úspěchem stojí určitě kus štěstí. Ale do té doby ta hudba také pasovala a bylo to něco nového. Povedla se i stylizace folklóru,“ říká Jan Slabák.

Skvělý zvuk Moravance dodávají i její profesionální hráči. Původních dvanáct členů kapely muselo dokonce opustit své hlavní povolání symfonických hráčů ve filharmonii a operním orchestru Státního divadla v Brně, aby stačili vyhovět všem žádostem o koncert. „Taky mě obvinili, že jsem rozbil filharmonii,“ směje se kapelník.

Za celou dobu svého fungování nazkoušela kapela několik desítek skladeb. „Nemůžu říct, jakou skladbu už nemůžu ani slyšet, protože by se posluchači na mě zlobili. Ale našla by se,“ směje se kapelník. „Velmi oblíbená je píseň Morava, krásná zem, kterou chtějí lidé přidávat i potřetí. A to už je moc. Když máte tři koncerty za den a máte šestkrát zahrát Moravu, tak to je výkon,“ říká se smíchem Slabák.

Stará nová Moravanka

Zatímco Jan Slabák stojí v čele Moravanky neustále, ostatní členové se obměnili. Důvodem bylo i neuvěřitelné tempo, které kapela držela, aby uspokojila všechny poptávky. „Pravidelně jsme hráli dvojáky. Například za měsíc na Slovensku je odehráli 43 koncertů,“ vzpomíná muzikant.

„Poslední koncert prvního obsazení se odehrál ve čtvrtek. Já jsem od pátku do pondělí zkoušel s novými lidmi a v úterý jsem vyjel na tříměsíční turné, kde jsme hráli každý den,“ popisuje Jan Slabák tehdejší tempo, ve kterém zkoušeli a vystupovali.

Jak přijalo Moravanku publikum v Maďarsku a ve Spojených státech a jaká hudba hraje Janu Slabákovi neustále doma? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio