Kaple Tří králů na hradě Hartenbergu byla obnovena ze sutin. Od roku 2016 slouží opět svému účelu

21. květen 2019
Česko – země neznámá

Hartenberg stojí nedaleko města Sokolova v Karlovarském kraji. Původně gotický hrad přestavěný na zámek po druhé světové válce chátral a postupem času se proměnil ve zříceninu. Naštěstí se už více než 20 let daří památku obnovovat, na záchranných pracích se podílejí dobrovolníci z celého světa. Právě díky nim je hrad Hartenberg dnes známý i na mnoha místech v zahraničí.

Hrad Hartenberg byl založen pravděpodobně na přelomu 12. a 13. století rodem Hartenberků. Později zde sídlili další významné rody jako Šlikové, Písnicové a Auesperkové, kteří jej přestavěli do podoby barokního zámku. V držení šlechtických potomků byl až do konce druhé světové války, kdy byl celý hradní komplex a přilehlé panství s pivovarem, statkem, sýpkou a rozsáhlými pozemky zkonfiskován. 

Své sídlo si tu následně zřídila armáda a později také správa státních statků. Hlavní palác tak sloužil jako sýpka na obilí a brambory. Budovy přitom nebyly nijak udržovány a během krátké doby zchátraly. I přes snahy o jeho záchranu v 80. letech 20. století nebyla jeho obnova úspěšná. Devastaci pak dovršily rozsáhlé požáry.

V roce 1997 získal zříceninu její současný majitel Bedřich Loos, který od té doby s řadou dobrovolníků z celého světa pracuje na jeho záchraně. Díky jejich úsilí se povedlo obnovit dvě hradní patra. Proběhl zde také rozsáhlý archeologický a stavebně historický průzkum, který ilustruje výstava uvnitř někdejšího paláce. Další z expozic se věnuje mezinárodnímu dobrovolnictví.

K obnoveným částem hradu patří také kaple Tří králů, která byla postavena doslova ze sutin. Z těch byly zachráněny například původní sloupy nebo části omítek. Obnovit se podařilo i křížové klenby. Protože ke kapli neexistují žádné plány ani jiné dokumenty, probíhala celá obnova pouze na základě dobových fotografií. Od roku 2016 kaple opět slouží svému původnímu účelu. Lidé se do ní přicházejí pomodlit, konají se tu svatby i křtiny a různé mše.

Původní oltář se do současnosti nedochoval. Věřící se ale mohou pomodlit k obrazu černé Madony, jejíž socha se tu v minulosti nacházela. Po dlouhém pátrání se sochu podařilo objevit v depozitáři plzeňské diecéze. Jednou ročně se na hrad vrací a při té příležitosti se v kapli koná mše.

Pokud se na Hartenberg vypravíte, čeká vás přibližně hodinová prohlídka s poutavým výkladem. Pravidelně se tu konají také oblíbené kulturní akce.

Spustit audio