Karel Gott. Zlatý slavík z Bertramky by 14. července oslavil 82. narozeniny

14. červenec 2021

Šedesát let stál s mikrofonem v ruce v čele českého šoubyznysu, zpěvák, jehož popularita zasáhla několik generací. Napsal Jakub Šafránek. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Karel Gott zvítězil dvaačtyřicetkrát v anketě zlatý slavík o nejpopulárnějšího zpěváka u nás. Patří mezi pět nejprodávanějších interpretů v historii německé hudby. Mezi lety 1965 a 2019 se prodalo neuvěřitelných 50 milionů hudebních nosičů s jeho alby. Během své kariéry jich vydal 293, a to jen těch sólových. Zpíval česky, německy, latinsky, anglicky, italsky a rusky.

Na UMPRUM ho nevzali, přesto vystavoval v řadě zemí

Původně chtěl být malířem, nevzali ho na UMPRUM a tak se malířství věnoval jen jako koníčku. I přesto vystavoval nejen u nás, ale i v Německu, Americe, v Rusku, Maďarsku nebo na Slovensku. Vyučený elektromontér z ČKD se stal ikonou českého šoubyznysu. Pojďte spolu s námi zavzpomínat na pana Karla Gotta.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit ruskému dramatikovi. Patrně není na světě žádné divadlo, které by neuvedlo alespoň jednu z jeho her. 

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související