„Karel Höger byl moje velká a jediná láska,“ říká herečka Zdenka Procházková

31. červenec 2019

Česko-rakouská herečka se hrdě hlásí ke svému češství a stále vzpomíná na svého milovaného manžela Karla Högra. Zdenka Procházková nedávno oslavila 93. narozeniny, ale přesto ještě jezdí hrát do Vídně. V rozhovoru s Xaverem vzpomíná i na další herecké legendy, s kterými spolupracovala.

Manželem a jedinou láskou života Zdenky Procházkové byl Karel Höger, který by letos oslavil 110. narozeniny. Kromě společného života měli často i společnou práci a byli si vzájemnými rádci i kritiky. Její manžel měl původně hrát doktora Sovu v seriálu Nemocnice na kraji města, ale po jeho náhlé smrti roli převzal Ladislav Chudík.

Zdenka Procházková

Dají se tyto dvě herecké osobnosti srovnat? „Nedá se to vůbec srovnat. Karel natočil necelý jeden díl, než si ho Pán Bůh povolal k sobě. Chudík byl i tak jako osoba úplně jiný než Karel. Ovšem Sova byl psaný pro Högra. Tam byly dvě role psané pro konkrétní herce, pro Karla Högra a Miloše Kopeckého. Tím, že to bylo napsané pro něj, hrál by roli jinak, byl by rezolutnější. Chudík byl laskavý, ale jestli by byl lepší nebo horší, to se nedá říct,“ říká herečka.

S jejím životem je spojena i řada dalších hereckých osobností, na které vzpomíná

„Tak třeba Lídu Baarovou jsem ráda neměla, byla to kariéristka, které záleželo jen na vzhledu a na její profesi. Jinak jsem se potkávala s Adinou Mandlovou, Ljubou Hermanovou, Hanou Vítovou, Natašou Gollovou, prakticky se všemi tehdejšími filmovými hvězdami.“

 O těchto i dalších hereckých hvězdách vypráví Zdenka Procházková také ve své životopisné knize Na jevišti mezi Prahou a Vídní.

Věk je jenom číslo

Stále vitální Zdenka Procházková oslavila letos 93. narozeniny a svůj věk bez rozpaků přiznává. Řídí se totiž radou, kterou dostala jako mladá od Olgy Scheinpflugové: „ Jakmile si o jeden den ubereš, jsi stará.“ Stále třeba jezdí natáčet do Vídně seriál, kde už deset let hraje roli seriálové babičky.

Pokud vás zajímá, proč má raději divadlo než film nebo jak vzpomíná na návštěvy Huga Haase, poslechněte si audiozáznam pořadu.

Spustit audio