Karlovarský knedlík vařený v ubrousku je zahalen tajemstvím. Neví se, kde vznikl

Historii karlovarského knedlíku málokdy znají i rodilí Karlovaráci. A není se co divit. Protože podrobnosti o tom kdo přesně ho vymyslel a proslavil, nejsou dodnes jasné ani historikům. Jisté ale je, že z celé velké knedlíkové rodiny patří karlovarský knedlík k těm nejmladším zástupcům. Už dávno před ním si lidé pochutnávali na knedlících z brambor nebo z mouky. A vůbec nejstarší byly knedlíky masové.

Odborníci se shodují na tom, že název knedlík vznikl z německého „knödel“. Zhruba od 17. století se začal tento název užívat pro těsto ve tvaru malých kuliček nebo šišek. Tehdy ještě knedlíky nebyly přílohou k masu, ale hlavním jídlem.

Vůbec první zmínka o karlovarském knedlíku v podobě, jak ho známe dnes, pochází až ze 30. let 20. století. A pro svoji jednoduchou přípravu a lahodnou chuť je oblíbený nejen v západních Čechách, ale i na druhém konci republiky. A mnoho příznivců karlovarského knedlíku bychom beze sporu našli i v zahraničí.

Karlovarský knedlík se vaří v ubrousku nebo v potravinové fólii

Jak se vaří

Karlovarský knedlík se vaří v ubrousku nebo v potravinové fólii. Jeho základem jsou kostičky staršího pečiva. Právě díky nim je nepatrně tužší než běžný houskový knedlík, a proto se tak snadno nerozmáčí v omáčce. Aby byl ale zároveň nadýchaný, přidávají se do něj našlehané bílky a díky obsaženým čerstvým bylinkám získává nejen lákavou vůni, ale také vzhled, který je patrný především na řezu.

Přidává-li se ke zvěřině nebo svíčkové, mohou se do těsta kromě bylinek přidat ještě nasekané sušené brusinky. Skvěle to totiž podtrhne nejen chuť, ale také vzhled.

Karlovarský knedlík

Legendy o knedlíku

Sláva karlovarského knedlíku sahá tak daleko, že vstoupil prakticky do legend. Jeden známý knedlíkový příběh si můžete poslechnout třeba při speciálních komentovaných prohlídkách lázeňským městem: Pár dní po bitvě u Hradce Králové, 8. července 1866, se v Karlových Varech rozkřikla zpráva, že druhý den do města dorazí 2000 pruských vojáků a ty že je třeba nakrmit. A tak se ve všech kuchyních začal vařit běžně dostupný pokrm – knedlík. Jenže Prusy nakonec vyděsila falešná zvěst, že do Karlových Varů míří početná bavorská armáda, spojenců Rakouska. Prušáci se zalekli, lázeňskému městu se vyhnuli a navařené knedlíky tak museli nakonec spořádat místní.

Karlovarský knedlík nám uvařil známý šéfkuchař Jan Krajč

Možná díky tomu se nejen recept, ale i chuť této oblíbené regionální pochoutky dostaly do povědomí široké veřejnosti. Zkuste si ho připravit třeba k nedělní svíčkové a uvidíte, že nebudete litovat.