Karlovarský kraj se prezentuje na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji

8. říjen 2021 12:45

Na světové výstavě EXPO 2020 se prezentuje i Karlovarský kraj. Výstava byla kvůli pandemii koronaviru o rok odložená a teď se koná od října do konce března v Dubaji.

Národní pavilon České republiky se na výstavě v Dubaji skládá ze stálé a rotační expozice. Stálá expozice představuje technologii, která vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie. Systém vyvíjejí vědci Akademie věd ČR a ČVUT. Druhou část tvoří rotační expozice, jejíž tematické zaměření se mění v průběhu výstavy.

Součástí rotační expozice bude až do 22. října i prezentace Karlovarského kraje, která souzní s celorepublikovou expozicí zaměřenou na lázeňství. „Naše výstava je zaměřena na terapeutickou krajinu, přírodu, prameny, které zde máme. Jsou tam vystaveny exponáty z karlovarského vřídlovce a běží tam pětiminutové video, kde jsou zachyceny veškeré chlouby Karlovarského kraje,“ popsala uvolněná krajská zastupitelka Markéta Monsportová z Pirátů.

EXPO 2020 se účastní více než 180 zemí, ale také nadnárodní společnosti, vzdělávací instituce a nevládní organizace. Hlavní areál EXPO 2020 v Dubaji se rozkládá na ploše 438 hektarů.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio