Katchaba ve své knize bojuje proti kyberšikaně obézních lidí

Foodblogerka Karolína Katchaba Hrubešová
Foodblogerka Karolína Katchaba Hrubešová

Karolína Katchaba Hrubešová je žena, která se projedla ke štíhlosti a teď přichází s novou knihou Bludný Holanďan a splasklá panna. Jde o food & fitness detektivku, do které autorka zakomponovala i recepty na zdravá jídla a fitness rady.

„Hrdinka Andula vyrůstá bez otce, je obézní, setkává se šikanou, její vztahy jsou komplikované a nevydařené. Trpí různými komplexy. Přesto ji na konci knihy vnímáme jako silnou osobnost, která je schopná překonat takové potíže, jako je vydírání.“ Šikanu lidí s nadváhou na sociálních sítích vnímá Karolína jako velký problém.

Jak čelit šikaně?

Nadváhou a obezitou trpí v ČR 71% mužů a 55% žen. „Na spoustě příkladů ze své facebookové skupiny můžu doložit, že hodně palčivá bývá tahle záležitost právě v létě, kdy lidé s nadváhou řeší s obavami otázku plavek a koupacích úborů, ale i oblečení, které ukazuje nedostatky jejich postavy.“

Více jak polovině z nich se ať už v zaměstnání, při studiu, nebo v rodině někdo posmíval. Existují případy, kdy ženy poslaly podvodníkům své intimní fotografie. Po té, co byly vydírány, pachatelům zaplatily až milionové částky.

„V žádném případě nic takového, včetně intimních informací o sobě, neposílejte na neznámé profily na sociálních sítích ani nesdílejte. Nenechte se zviklat a rozhodně nepřistupujte na podmínky vyděračů. Když už půjde do tuhého, řešte to s policií,“ radí Katchaba. Existují pouze dvě varianty, jak můžete dopadnout. Buď to úplně vzdáte a skončíte na dně, nebo se vzchopíte, začnete hubnout a bojovat.

Zkuste si uvařit:

Šťavnaté kuřecí prso s limetkovou omáčkou

Potřebujeme:

  • kuřecí prsa
  • hrašku (případně špaldovou mouku)
  • brambory a brokolici (půl na půl – množství si stanovte sami) 
  • mléko 
  • máslo
  • sůl, pepř, sušený granulovaný česnek, olivový olej 

Na omáčku (na cca dvě porce): výpek z masa, 1 a půl deci vína, ½ limety, 10g másla, špetku cukru

Postup:

Kuřecí prsa omyjeme a zbavíme blanek. Osolíme a okořeníme z obou stran. V misce je zakápneme olejem, promneme prsty a dáme minimálně na půl hodinky odležet do lednice. Mezitím oloupeme brambory a společně s brokolicí nakrájíme na malé kousky, které následně uvaříme v osolené vodě doměkka. Zeleninu scedíme a vše dáme do mixéru, kam přilijeme trochu mléka, přihodíme kousek másla a osolíme podle chuti (přidejte mléko dle toho, jak husté či tekuté pyré chcete mít). Kuřecí prsa obalíme zlehka v hrašce a poté je opékáme na pánvi zprudka dozlatova. Pak je přendáme do pekáče a necháme dopéct cca 10-15 minut v troubě při teplotě 200 stupňů. V pánvi nám zůstal výpek, kam přilijeme víno. Necháme probublat a povaříme, aby se odpařil alkohol. Poté přimísíme ostatní ingredience na omáčku a vaříme do zhoustnutí. 

Tip: Prso po vyjmutí z trouby necháme chvíli odpočinout. Pak ho nakrájíme na plátky ostrým nožem. Na talíři přelijeme omáčkou. 

Osvěžující ledové jogurtové kostky

Potřebujeme:

  • 2 bílé řecké jogurty (280g)
  • odtučněnou zakysanou smetanu (100ml)
  • 100g borůvek a ½ banánu
  • stévii (sypké sladidlo)
  • ořechové máslo (může být kešu)
  • posyp - co máte rádi (autorka doporučuje pistácie a borůvky)

Postup:

Jogurty, smetanu a ovoce rozmixujeme a následně vyšleháme metličkou do hladkého krému. Můžeme přisladit stévií. Potom připravíme malý pekáč, který vysteleme pečícím papírem a nalijeme do něj jogurtovou směs. Povrch posypeme třeba pistáciemi, vysokoprocentní čokoládou a polijeme ořechovým máslem. Dáme na hodinu až dvě do mrazáku. Následně krájíme na kostky a podáváme.

Spustit audio

Související