Kateřina Cajthamlová: Strašením bez dostatečných informací můžeme vychovat hypochondry už z malých dětí

8. říjen 2020

Hypochondrie může působit v životě velké problémy nám i našemu okolí. Jaké jsou druhy hypochondrie a příčiny jejího vzniku, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Hypochondrie může být psychotická nebo neurotická. Neurotik sám velmi trpí, ale okolí ho spíše lituje a snaží se mu pomoci. Psychotik je ten, kdo má blud. Je naprosto nevývratně přesvědčen o své pravdě a on sám fanaticky káže své bludy a jeho okolí trpí. Proto i hypochondrie je horší ve formě psychózy. V psychotické formě může být člověk nebezpečný sobě nebo i svému okolí a takový jedinec patří do specializované péče psychiatra.

Neurotická forma hypochondrie je nejčastější, vysvětluje Kateřina Cajthamlová: "Mají ji lidé úzkostní, kteří se do určité míry snažili dělat něco správně, četli si příbalové letáky a hledali informace. Bohužel to ale nedotáhli do konce, neporozuměli tomu, nebo si našli účelové zdroje ve stylu jedna paní povídala: ‚No porod, to je strašná věc, to bude určitě strašně bolet, nebo ‚Když máš tyhle příznaky, tak to je určitě rakovina‘ a podobně. Strašením bez dostatečné informace, bez zhodnocení koho se konkrétní informace týká a jak moc pro něj platí, můžeme hypochondry vypěstovat a to už i z malých dětí.“

Jaké další důvody mohou být příčinou hypochondrie a jak se jí ubránit, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio