Kde si užijete sváteční dny? Vydejte se do Betléma nebo za betlémy

26. prosinec 2021

Víte, jak naši předkové vítali Nový rok a jak si svátečně zdobili svoje chalupy? Staročeské tradice vám přiblíží v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. S Východočeskými výlety se ale vydáváme i do dalších vánočních expozic v našem kraji.   

Hlinecký Betlém teď vypadá přímo pohádkové. Některé roubené domky a chalupy, které pocházejí z 18. a 19. století, jsou svátečně vyzdobené a přibližují atmosféru staročeských Vánoc a vítání Nového roku. Jak tyto dny kdysi prožívaly rodiny hrnčířů, tkalců, sedlářů nebo ševců? To vám na Betlémě přiblíží prohlídka s průvodcem, která míří do interiérů několika objektů.

Komentovaná prohlídka vás zavede třeba do domku pilníkáře, který patří mezi nejmladší zpřístupněné objekty na Betlémě. Ve světnici uvidíte historickou vánoční výzdobu a přímo na stole tradiční pokrmy předků.  Mnoho vánočních stromků tak, jak je známe dnes, ale v Betlémě neuvidíte. Ozdobený vánoční stromeček se do staročeských chalup dostal až na počátku 20. století. Světnice kdysi zdobilo hlavně chvojí a samozřejmě také betlémy, které na výstavě Betlém vánoční připomíná několik exponátů od lidových tvůrců.

Králické betlémy s příběhy

Až do konce února bude v Městském muzeu v Králíkách otevřená expozice Králické betlémy, s podtitulem historie a současnost. Králické betlémy jsou skutečný fenomén. Králíky prosluly zpracováním dřeva, v městečku působilo mnoho řezbářů a také slavná řezbářská škola.

Králický betlém z expozice Městského muzea v Králíkách

Také v současnosti se několik řezbářů inspiruje králickou řezbářskou tradicí, jako například Oldřich Čech nebo Štefan Hrudka. S králickým muzeem úzce spolupracují a v minulosti mu také pomohli získat do sbírek unikátní historické betlémy nebo jejich části. Tito řezbáři se podílejí i na restaurování betlémů. V expozici muzea se můžete seznámit se zajímavými příběhy betlémů. K vidění je poprvé třeba dvoumetrový betlém z Moravského Karlova, který se muzejníkům podařilo zachránit doslova na poslední chvíli.   

Nejvíc králických betlémů teď uvidíte v Letohradu

Do konce roku si můžete v letohradském Muzeu řemesel prohlédnout novou expozici historických betlémů. Začala vznikat už v roce 2019, do toho ale zasáhla covidová opatření. Na Vánoční výstavě uvidíte desítky historických betlémů, které se podařilo zakladateli Muzea řemesel Pavlu Taclovi za dlouhá léta nashromáždit. Mnohé z nich také sám restauroval.

Pohled do expozice betlémů Muzea řemesel v Letohradu

V expozici si můžete prohlédnout na sto historických betlémů, mezi nimiž je takřka polovina betlémů od králických řezbářů. Výstava tak připomíná předválečnou masivní výrobu betlémů na Králicku. Nejmladším betlémy jsou staré půl století, nejstaršímu je 200 let. S uměním řezbářů se ale můžete setkat také přímo v hlavní expozici Muzea řemesel, která je otevřená celoročně.  Ve třech patrech sýpky si můžete prohlédnout na čtyři desítky řemesel a dílen. Mnohé z nich představuje také unikátní mechanický skanzen na začátku prohlídkové trasy.     

autor: BRA
Spustit audio

Související