Kdo jsou Helena a Žofie Dařbujánovy? Zkušená architektka a extravagantní zpěvačka, matka a dcera

14. listopad 2019

Pátečními hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byly 15. listopadu po 10 hodině dopolední Helena a Žofie Dařbujánovy, architektka a zpěvačka, matka a dcera.

Kdo jsou Helena a Žofie Dařbujánovy? Jedna je renomovaná architektka, která si v padesáti nečekaně podmanila svět designu, druhá extravagantní zpěvačka, frontmanka kapely Mydy Rabycad, která si ještě před pár lety připadala trapná, když měla do mikrofonu byť jen promluvit a dnes vystupuje na neprestižnějších festivalech Evropy.

Kdo jsou ale doopravdy Helena a Žofie Dařbujánovy? Především máma a dcera. Trochu kolegyně, trochu spolubydlící, ale hlavně rodina. „Nemáme v povaze s čímkoli končit. My nabalujeme,“ shodují se obě umělkyně.

Čtěte také

Helena Dařbujánová se narodila v Nymburce. Vystudovala Fakultu architektury ČVUT Praha. Je architektkou a designérkou. V roce 2012 založila vlastní značku s příznačným názvem ,,Helena Dařbujánová“, o dva roky později otevřela vlastní showroom v Praze. V padesáti letech byla nominována na Objev roku Czech Grand Design, získala taktéž 6 národních cen EDIDA (Elle decor international design awards). Český design pravidelně reprezentuje na výstavách a veletrzích v Paříži, Miláně, Londýně či Hong Kongu. Má ráda vítr ve vlasech, podzim, pravdu, svoji rodinu, svoji práci, jógu, běžky, plavání, knihy, časopisy, čokoládu a smažený květák, Mydy Rabycad a Hradec Králové.

Jako architektka ve východních Čechách zanechala bezesporu výraznou stopu. Spolupracovala například na Novém pivovaru v Hradci Králové, navrhla populární sociální podnik Bistro u dvou přátel na témže místě a v neposlední řadě je autorkou hotelu Rajská zahrada v Novém Městě nad Metují.

Helena a Žofie Dařbujánovy

,,Hradec Králové je nádherné město s nádhernou přírodou. A díky osobnostem, jako byli Kotěra a Gočár, je zapsáno zlatými písmeny v povědomí všech. Ale nemám pocit, že naše generace tento odkaz nějak aktivně rozvíjí. Nejsem v pozici, abych to nějak dramaticky kritizovala, ale když přijedu z Hradce do Prahy, jsem nadšená. Teď mě možná řada Hradečáků bude kamenovat, ale jakmile vystoupím v Praze z vlaku, mám pocit, že ve vzduchu jiskří energie a aktivita. Do Hradce si jedu odpočinout. Obdivuju všechny mladé, kteří z Hradce neutekli a věci v něm mění, hrozně jim fandím. Věřím mladým lidem," říká architektka Helena Dařbujánová.

Zpěvačka Žofie Dařbujánová

Žofie Dařbujánová se narodila v Hradci Králové. Vystudovala Mezinárodní konzervatoř Praha. Jezdit do světa začala už s hradeckou kapelou STO Jazz Orchestra, se kterou byla poprvé na turné v USA už ve 13 letech. S Mydy Rabycad pak vystoupila na festivalech jako Glastonbury, Sziget, Fusion Festival, absolvovala taktéž turné po USA, Kanadě nebo Jižní Koreji. Ve volném čase jezdí ke koním, dřív dokonce i závodila.

(Zdroj: Quartier)

Poslechněte si záznam zajímavého rozhovoru Lady Klokočníkové a Helenou a Žofií Dařbujánovými v kavárně District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové: 

Spustit audio

Související