Kdo může za zničenou úrodu višní a meruněk? Ani spála ani mrtvice, ale houba

20. červenec 2021

Zničená úroda višní a meruněk, to je častý problém českých zahrádkářů. Svědčí o tom i dotazy posluchačů. Jeden z nich nám zaslal posluchač Josef.

Dotaz zněl takto: Potřeboval bych poradit s chorobou višně. Kvete hojně, není žádný problém. Když to odkvétá, tak všechny květy jakoby uschnou (vypadá to, jako kdyby zmrzly, mráz to ale stoprocentně není). Prosím poraďte, co s tím. Čím to postříkat, jak to ošetřit, a kdy?  

Nemoc způsobuje houba

Monilióza nebo moniliová hniloba jádrovin je choroba ovocných stromů, která se projevuje hlavně napadením plodů. Bohužel se v posledních letech vyskytuje stále více mezi meruňkami a višněmi.

Lidově se této nemoci říká spála, protože listy vypadají jako spálené, ale ve skutečnosti tento problém způsobuje houba Monilinia fructigena, která se šíří vzduchem, a v době květu se lepí na blizny květů.

„Proto ty květy vypadají jako spálené. Bohužel přes květ tato houba prorůstá až pod kůru a tam rostlinu hubí, takže později mohou usychat celé větve. Hovorově se této nemoci říká mrtvice, ale jedná se stále o tu stejnou houbovou chorobu, tedy moniliózu,“ vysvětluje František Hlubocký.

Jak zabránit houbě v likvidaci stromů?

Obrana proti monilióze je účinná pouze v době květu, a to postřikem. Stříkat je třeba  na začátku kvetení a potom při odkvétání přímo do květu. Účinnými postřiky jsou Prolectus, Magnikur Fungimat nebo Horizon.

„A aby toho zlého nebylo málo, tak ještě existuje sestra této jarní monilie, která napadá v létě všechny druhy ovoce a způsobuje hnilobu právě v tomto vlhkém létě. Pomoct by měly opět postřiky, které jsem jmenoval, a to tři týdny před koncem zrání. Jakmile se začne například barva třešní měnit ze zelené na žlutou, postříkejte je, a určitě se vám podaří úspěšně sklidit úrodu,“ radí zahradník František Hlubocký.

Prostředky na strupovitost i proti hmyzu

  • Proti hnilobám ovoce a plísni šedé -  Magnicur Quic, Prolectus
  • Proti strupovitosti ovoce, hnědé skvrnitosti listů, padlí (šedé skvrny na líci listů)  - Talent, Magnicur Fungimat, Discus, Ortiva
  • Plíseň rajčat, okurek, brambor - Ortiva, Champion, Acrobat, Ridomil
  • Proti hmyzím škůdcům - Karate, Mospilan, Sanium, Sanium

Samozřejmě je třeba dodržet rady v příbalovém letáku.

Spustit audio

Související