Kdo by neznal schody do nebe v podobě italských lasagní? Udělejte si je s mletým drůbežím masem

Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - a o to víc si je vychutnáte.

Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu.

Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.

Čas investovaný do přípravy jednotlivých částí lasagnové skládanky se vám zkrátka mnohonásobně vrátí. V chuti.

Tak, dobrou chuť!

Co budete dnes potřebovat:

250 g lasagní (12 plátků)
400 g mletého drůbežího masa
400 g konzervovaných rajčat
2 lžíce oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1 menší nastrouhaná mrkev
1 lžíce másla
150 ml bílého vína
sůl
2 lžíce provensálského koření
mletý bílý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku
200-250 ml smetany na šlehání
1 kelímek bílého jogurtu
250 g tvrdého strouhaného sýra, např. gouda
200 g mozzarely

Lasagne
Lasagne

Postup přípravy:
Lasagne připravíme podle návodu na obalu.
Na olivovém oleji osmažíme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, lžíci másla a necháme za stálého míchání propojit. Pak zalijeme vínem.
Když je maso orestované a víno odpařené, přidáme rajčata, osolíme a ochutíme provensálským kořením, pepřem a muškátovým oříškem. Za občasného míchání dusíme. Když je ragú téměř hotové, přimícháme do něj smetanu a jogurt a ještě pár minut povaříme.
Pekáček vymažeme, na dno dáme několik lžic ragú, pak vrstvu lasagní, na lasagne opět ragú, které posypeme částí strouhaného sýra, a pokračujeme. Končíme lasagnemi, které ještě poklademe mozzarelou a posypeme strouhaným sýrem.
Nakonec zapečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, až povrch zezlátne.

POZOR!
Při nákupu lasagní pozorně čtěte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka