Kdo si hraje, nezlobí! Pošlete vaše děti do "zušky"

24. duben 2014

Základní umělecké školy nenabízejí zdaleka jen hudební vzdělání. Děti se v nich učí tančit, kreslit, přednášet. Co to všechno obnáší a hlavně, co všechno dobrého to dětem přináší, odpovíme v Radioporadně.

O své zkušenosti se přišla podělit ředitelka Základní umělecké školy v Přelouči Jana Bednářová a kapelník tamního dechového orchestru Michal Chmelař.

Snaží se ve svých studentech vyvolat zájem o umění. Protože, když mají zájem, je to něco, co chtějí a je to pro ně životně důležité. Studium na zuš není jenom vzdělávání. Děti se tu rozvíjí také emočně a sociálně. Navíc se často objevují před publikem a veřejně vystupují. Tím se učí sociální komunikaci a prezentaci, která se jim bude v životě hodit.

Než zapíšete svého syna nebo dceru na konkrétní obor, přijďte se do školy podívat. Popovídejte si se svými dětmi, který umělecký směr jim je nejbližší. A jak je to s mimořádnými talenty? Objevují se na školách?

„Na takového žáka si učitel rád počká. Škoda, že pak nemůžeme nabídnout rozšířenou výuku. Je to na dobré vůli a nadšení pedagoga, který takového žáka má, že se mu věnuje nad rámec svých pracovních povinností. Podle mě, je to přínosné pro obě strany," říká Jana Bednářová.

Ale jak se říká, píle někdy vyváží talent. A i studenti, kteří musí na sobě víc pracovat, mohou sobě a svým blízkým přinést spoustu radosti.

„Jako pro pedagoga je pro mě přínosné pracovat se žákem, které mu to nejde okamžitě. Kdy k dobrému výsledku dojdeme postupně. Často je to větší radost, než když jde všechno hned," uvádí Michal Chmelař.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.