Kdy to pojede? Cestujícím na východě Čech radí nová aplikace

15. leden 2018

Jízdní řád včetně aktuálních zpoždění, navazující spoje autobusů i vlaků. To všechno v místě, kde zrovna jste, umí najít nová mobilní aplikace pro chytré telefony s operačním systémem Android. Spouští ji Pardubický a Královéhradecký kraj prostřednictvím společnosti OREDO.

„Aplikace má intuitivní ovládání. Dokáže uživatele lokalizovat a u zvolené zastávky zobrazit všechny nejbližší odjezdy. U vybraného spoje zobrazí jízdní řád s odlišením projetých zastávek a případným zpožděním," říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš. Zvolenou zastávku je možné zobrazit v mapě, a to i ve službě Street View.

Mraky dat

V systému se denně ukládají zhruba čtyři miliony záznamů pozic vozidel, ve špičce zhruba 900 záznamů každých deset vteřin. Ty všechny se musí vyhodnotit proti jízdnímu řádu a prostorově k polohám zastávek. Z těchto údajů aplikace odvodí zpoždění a podá informace o návaznosti dalších spojů.

Aplikaci si můžou uživatelé podle Kortyše instalovat prostřednictvím Google Play. V případě problémů anebo dotazů je v ní přednastavené volání na telefonní centrum společnosti OREDO.

Michal Kortyš a Miroslav Němec ve studiu Českého rozhlasu Pardubice

Nový systém zimní údržby

Pardubické hejtmanství taky v posledních měsících řešilo, kdo a jak zajistí zimní údržbu na silnicích prvních tříd. Ty sice patří státu, ale Ředitelství silnic a dálnic dlouho nemělo smlouvu s firmou, která by v zimě vozovky udržovala. Krajští silničáři se starají jenom o silnice druhých a třetích tříd, do soutěže na údržbu takzvaných jedniček se přihlásit nemůžou.

Situaci přibližuje náměstek Kortyš: „Tendr vyhrála jiná firma, která pak byla vyloučená, odvolávala se. S druhou firmou byl udělaný provizorní stav na jeden rok. Informaci dostala asi měsíc a půl před zimou. Než se zformovali, tak měli trochu ze začátku problémy, ale teď už se to stabilizovalo. Komplikací by už mělo být minimum. Sešli jsme se, vyříkali jsme si problémy, předali informace.“

Zima za volantem: dobíjejte a tankujte plnou, sledujte modré knoflíky

03263585.jpeg

První podzimní mrazíky naženou spoustu řidičů do servisů. Připravit auto na zimu, ale neznamená pouhé přezutí pneumatik. Je třeba doplnit proti mrznoucí směsi, dobít akumulátor, ošetřit gumová těsnění a nastudovat si zimní dopravní značení.

Ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec považuje letošní zimu spíš za mírnou. „Ve finále roku jsme ušetřili. Tuto informaci jsme poskytli našemu zřizovateli, který provozní peníze převedl do investic. Koupili jsme další dva automobily pro zajištění zimní a letní údržby, které bychom jinak platili z peněz roku 2018.“

Průběhy zim jsou podle něj trochu neobvyklé. „Blíží se k astronomickému průběhu ročního období, kdy skoro do konce prosince je podzim. Obvykle se zima v posledních letech přesouvá do ledna a února. Loňské mrazy nám ale způsobily docela značné škody na silnicích. Hlavně tam, kde jsou konstrukce vozovek chatrné, tak se následně silnice rozbily neobvyklým způsobem.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio