Když dva dělají totéž, není to totéž. A platí to i u podzimních dekorací

31. říjen 2017

Stěžejní je nápad a originalita. Když deset lidí dostane stejné suroviny na výrobu dušičkového věnce, vznikne z toho deset různých originálů. Ale pár nápadů, jak si prosvětlit hezkou dekorací podzim, pro vás máme.

Zkuste si vyrobit třeba podzimní závěsný věnec na dveře. Floristka Lucie Vrátilová doporučuje jako základ věnec upletený z ruliček novinového papíru, který vypadá velmi efektně. Ne každý ale umí tuto techniku, takže stačí koupit klasický polystyrénový věnec, který obalíte jutou nebo větvičkami. Povrch věnce ozdobíte tím, co najdete na procházce v přírodě.

Když má člověk oči otevřené, příroda sama napoví

„Krásnou ozdobou jsou kaštany, šišky a žaludy. Používám i skořápky kaštanů, které aranžuju obráceně, abychom se při uchopení věnce neporanili. Březová kůra je úžasný materiál, který dokáže pokrýt i větší plochu. Ale můžete využít i věci, které nemají s přírodou mnoho společného. Například využívám vnitřek od pokladních pásek, které barvím do barvy skořice. Nahradí klasickou skořici, která je drahá,“ radí floristka Lucie Vrátilová.

Barvy podzimu pohladí duši

Podzimní dekorace by neměly hýřit kontrastními barvami. „ Je lepší využít barev klasického podzimu, aby to ladilo tón v tónu, zkrátka aby všechno bylo v harmonii. Pokud je barev moc a příliš odlišných, v člověku to vzbuzuje spíše zmatek,“ myslí si floristka Vrátilová.

Využijte starou keramickou bábovku po babičce

Stará keramická bábovka poslouží jako hezká nádoba pro přípravu podzimně laděné dekorace. Do bábovky vložíme kus floristické hmoty, kterou namočíme pár minut předem.

Do hmoty zapícháme větvičky jehličnanů, které už nám vydrží i na vánoční dekoraci, přidáme vřes a větvičky z okrasných keřů, které máme na zahradě. Vřes vypadá velmi hezky, i když uschne. Květinu tedy vyjmeme z plastového obalu, necháme jen v zemině a přidáme do bábovky. Zapíchané větvičky můžeme rozveselit dýněmi různých tvarů a velikostí, zajímavé jsou i doplňky z lufy, což je přírodní houba, která se dá koupit a různě se dobarvuje.

„Pokud máte jen obyčejný plastový truhlík, můžete ho vylepšit dekorativní březovou kůrou. Kůra na plast asi nebude držet pomocí tavné pistole, tak ji můžete připevnit přírodním lýkem, dozdobit žaludem nebo kaštanem, zkrátka si s tím vyhrát,“ popisuje Lucie Vrátilová.

Výtvarné dílny v Mama klubu Chrudim

Přijďte si vyrobit podzimní dekorace z živého materiálu do Mama klubu Chrudim. Ve středu 8.11. od 16 hodin můžete v Resslově ulici čp. 4 probudit s Lucií Vrátilovou svou podzimní kreativitu. Jediné, co budete potřebovat, je nádoba, do které budete aranžovat přírodní materiál. Třeba vám poslouží právě keramická bábovka po babičce, ale stačí i obyčejný dřevěný či plastový truhlík.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.