Když sluch neslouží, otestují vás ve zvukotěsné kabině

22. prosinec 2017

Sluch je jeden z nejdůležitějších smyslových orgánů.  Omezená schopnost vnímat okolní zvuky se nazývá nedoslýchavost. Měříme ji v mnoha stupních a příčin je spousta. Prvním signálem může být zalehnutí uší.

Dalším momentem, který stojí za pozornost, je, když s vámi někdo komunikuje a musí zvýšit hlas, abyste ho dobře slyšeli. Nepodceňujte ani častější zesilování hlasitosti televize nebo rádia.

„Stupňů onemocnění je mnoho a hodně záleží na tom, jak nám potíže pacient popíše. Podle toho pak postupujeme v léčbě. Prvotní vyšetření při podezření na nedoslýchavost lidé podstupují v místnosti, nebo kabince, která je zvukotěsná. Aby bylo měření přesné, nesmí slyšet žádné zvuky z okolí. Lékaři pouští tóny o přesné frekvenci a pacienti pomocí tlačítka udávají, které tóny jsou schopni zaznamenat, tedy které v nepravidelných intervalech slyší,“ popisuje audiometrii přednosta ORL pardubické nemocnice Jan Vodička.

Tyčinky do uší lékaři nedoporučují

Ušní maz váš sluch chrání, proto se ho zbytečně nezbavujte.  Lidé se ve velkém naučili používat vatové tyčinky, ale v mnohých případech jimi spíše maz do ucha zatlačují. „Čistěte jen po tu část, která je viditelná, tedy ve vchodu do zvukovodu. Ideální je cíp ručníku. Pokud je ucho trvaleji zalehlé, můžete kapat olejové kapky nebo aplikovat spreje, které mázek změkčí a tím umožní jeho uvolnění přirozenou cestou,“ radí lékař.

Co je barotrauma

V bubínku někdy dojde ke krevnímu výronu, nebo se vytvoří dírka i při běžných aktivitách. Špatně slyšet můžeme třeba po seskoku do vody z velké výšky, nebo při potápění ve velké hloubce. Také kvůli přetlaku v letadle. Potíže by měly odeznít do několika minut, nebo během hodiny až dvou.

Pokud dlouhodobě přetrvávají, třeba po přistání letadla až do druhého dne, není to v pořádku. Co nejdříve vyhledejte odborníky ORL. To samé může nastat i v době oslav, kde se pouštějí rachejtle a petardy. Někdy dojde k poranění zevních vláskových buněk. V této chvíli už mluvíme o ušním šelestu, kdy lidé neslyší vyšší frekvence.  I tady je dobré lékařské vyšetření.

autor: Věra Říhová
Spustit audio