Když v koloně, tak s hezkým výhledem. V Chrudimi zkoušejí rozkvetlé křižovatky

19. červenec 2021 09:17

Jeden kruhový objezd do modra, další do žluta a u jiné křižovatky záhon se stovkami lilií. V Chrudimi se rozhodli důležité dopravní tepny trochu vylepšit a osázet květinami. Když už člověk musí stát v koloně, tak ať kouká na něco hezkého - tak nějak přemýšlejí městští zahradníci.

Palackého třída je rušná část Chrudimi, ale momentálně také jedno z nejhezčích míst, které se dá ve městě najít. Může za to pestrobarevný záhon jen pár metrů od silnice. „Stojíme před strojově vysázeným záhonem lilií,“ říká Kateřina Jánská, která má zeleň v Chrudimi na starosti a vysvětluje: „Většina zahrádkářů zná způsob vysazování normálně ručně do země, tohle je sto metrů čtverečních plochy a přijela sem firma osázet strojem.“

Záplava lilií

Záhon hýří barvami, základem jsou lilie. „Je to směs Hot Summer, mají žlutou, oranžovou a nádherně vínovou barvu. A protože kvetou jen omezenou dobu, tak aby potom ten záhon byl pořád pěkný, tak je to doseté víceletou směsí Soprano.“

Nejrušnější křižovatky v Chrudimi v těchto dnech hrají barvami

Lilie jsou na jedné z nejrušnějších křižovatek v Chrudimi, místem projedou stovky aut za den. „Jsou tady dvě nákupní střediska, jsme na začátku sídliště Víta Nejedlého, na druhé straně sídliště Palackého, je tu hlavní spojnice do centra města, na autobusové a vlakové nádraží, projdou tudy stovky lidí denně, takže si myslím, že je ten důvod, aby to tady bylo pěkné a pro lidi zajímavé. A je to zajímavé i pro řidiče aut, my se jim snažíme cestu Chrudimí zpestřit osázením různých křižovatek,“ říká Jánská.

Město spolupracuje se zahradními architekty a snaží se každou kruhovou křižovatku vysázet v jiné barvě a s jiným složením rostlin.

Spustit audio

Související