Kladrubský hřebčín otevírá brány. Letos bude samá kulatina

30. březen 2022

S příchodem dubna vstupuje do nové sezóny Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Pro veřejnost chystá celou řadu akcí. Bude se i slavit.

„Máme kulatých 30 let od vzniku hřebčína, který se v roce 1992 vyčlenil z tehdejších plemenářských podniků. Zároveň uplyne 20 let od prohlášení hřebčína a základního kmenového stáda běloušů národní kulturní památkou. Výročí připomeneme během Dne starokladrubského koně 28. května, což je taková naše největší slavnost. Na ni naváže Muzejní noc s prohlídkami zámku, hřbitova a hřbitovní kaple,“ říká ředitel hřebčína Jiří Machek.

Nekrmit!

Hlavní návštěvnická sezóna startuje v pátek 1. dubna a potrvá do konce října. Týká se to prohlídek hřebčína v Kladrubech i ve Slatiňanech. Otevřeno je denně kromě pondělí. Koním byste ale rozhodně neměli sami přilepšovat. „Případné pamlsky můžou lidé dát ošetřovatelům, kteří vědí, kdy a pro jaké koně je použít.“

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Hned na začátku nového ročníku se bude křtít kniha Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. „Tato krajina je od roku 2019 zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO. Autorem publikace je Zdeněk Novák, Roman Zámečník. Doprovází ji fotografie pana Jiřího Podrazila. Já tam mám kapitolu týkající se chovu starokladrubských koní,“ popisuje Machek.

Pozornost každoročně poutá Rudolfův pohár. Mezinárodní závody spřežení budou od 21. do 24. dubna. „Přihlášených je přes 50 spřežení z 5 evropských zemí. Ve čtvrtek a pátek se jezdí drezura, v sobotu následuje atraktivní maraton v terénních překážkách. V neděli se ještě jezdí vozatajský parkur a vyhlašují se výsledky.“

Výběr z akcí 2022

  • 21. - 24. 4. Rudolfův pohár      
  • 28. 5. Den starokladrubského koně a Muzejní noc       
  • 20. 8. Dámský den ve Slatiňanech (závody v dámském sedle)  
  • 17. 9. Kladruby naruby (zábavné rodinné odpoledne)
  • 24. 9. Memoriál Jiřího Škodného (závody spřežení)      
  • 29. 10. Hubertova jízda pro veřejnost   
  • 26. - 27. 12. Zimní království starokladrubských koní
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související