Klášterec nad Orlicí: Nejtvrdší hasiči přežili. Hned několikrát

1. leden 2016

Dobrovolní hasiči v Klášterci mezi sebou mají přeborníky v disciplínách TFA, v českém překladu „Nejtvrdší hasič přežívá“. Úspěchy slaví jak muži, tak i ženy. Sbor totiž nemá o zdatné sportovce nouzi, na soutěže vysílá až čtyři družstva mužů!

Sbor dobrovolných hasičů byl v Klášterci nad Orlicí založen v lednu 1890. Dodnes hasiči opatrují historické vybavení, ať už to jsou dřevěné tlumnice a žebříky nebo ručně tažená stříkačka z roku 1908.

V roce 1945 hasiči zakoupili na svou dobu velmi moderní techniku - automobilovou stříkačku Magirus. Toto hasičské auto je kompletně vybavené na zásah a pojme jedenáct členů posádky. Magirus sloužil do roku 1973, vlastně hasičům slouží dodnes, ovšem už jako veterán pro ukázky historické techniky v blízkém i vzdáleném Klášterce. Stejně tak jako stříkačka tažená koňmi.

Výjezdová jednotka kláštereckých dobrovolných hasičů má 23 členů. Vyjíždí k požárům, povodním, následkům vichřic a poskytuje technickou pomoc. V roce 2015 hasiči vyjížděli devětkrát, a to k zásahům v samotném Klášterci i okolních obcích.


SDH Klášterec nad Orlicí
Počet obyvatel: 878
Počet členů: 145 (86 mužů, 27 žen, 32 dětí)
Rok založení SDH: 1890
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III

Mladí hasiči z Klášterce jsou zapojení do celorepublikové hry Plamen v kategoriích mladší, starší žáci a dorost. Sbor má tři a příležitostně čtyři družstva mužů a jedno družstvo žen. Velké úspěchy hasiči mají na poli disciplín TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežívá).

Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežívá

„Jsou to opravdu náročné závody“, vysvětluje hasička Petra Luxová, která naposledy získala třetí místo na univerzitním mistrovství České republiky. „Zdatnost hasiče prověří dokonale. Soutěží se v plné výzbroji a s dýchací technikou. Roztahují se požární hadice, přetlouká se závaží, zdolávají překážky, přenáší barely nebo figurína. V soutěžích vyššího stupně a na mistrovství se běhá ještě po schodech nahoru. Jako například na Andrlově Chlumu u Ústí nad Orlicí na tamní rozhlednu. Například můj bratr tam v kategorii dobrovolných hasičů vybojoval čtvrté místo,“ dodává Petra Luxová.

Klášterečtí hasiči na noční soutěži v Dolínku u Vodochod

Malované prapory

Ve své klubovně v hasičské zbrojnici klášterečtí hasiči opatrují dva malované prapory. Ten jeden je původní, historický a pochází z roku 1903. Je však ve velmi špatném stavu, a tak si sbor pořídil ještě repliku.

Opět je na ní vyobrazený sv. Václav a samozřejmě také patron hasičů, sv. Florián. „Obecně platí, že to není jen náš, český patron, “ dodává s úsměvem starosta SDH Tomáš Brůna. „Ochraňuje třeba i hasiče v Polsku. Právě s nimi spolupracujeme a přátelíme se. Konkrétně s hasiči z Třebešova. Jezdíme my k nim a oni zase k nám, mimo jiné i na závody. Oblíbené závody pořádáme poslední týden v srpnu. Je to netradiční požární útok,“ vysvětluje Tomáš Brůna.

Historický prapor z roku 1903 a jeho nová replika

Netradiční požární útok

V čem spočívá? „Celé družstvo hasičů na začátku sedí u stolu, jako někde na party nebo v hospodě. Po startu doběhnou k vozíku, vezmou si potřebné nářadí a i s ním prolezou oknem. Utvoří tři proudy a musí sestříknout tři terče. Pak zase všechno sbalit, uložit do vozíku a zasednout zpátky ke stolu. Pivo si ale dají až potom, na taneční zábavě, která trvá vždy do časných ranních hodin, “ směje se starosta hasičů z Klášterce.

Mimo pravidelné soutěže pořádá SDH Klášterec nad Orlicí tradiční hasičský ples, stavění a kácení máje s posezením nebo dětský den. Ve spolupráci se základní školou pak také třeba Zpívání pod vánočním stromem, který stojí přímo u hasičské zbrojnice.

Dobrovolné hasiče z Klášterce nad Orlicí můžete až do pátku 8. ledna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI KLASTEREC na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.