Klid pro duši. V údolí říčky Čenkovičky uslyšíte jen šumění potoka a zpěv ptáků

4. květen 2018
Česko – země neznámá

Meandrující říčka Čenkovička teče malebnou krajinou podhůří Orlických hor od lyžařského areálu v Čenkovicích přes obec Bystřec. U Jablonného nad Orlicí se vlévá do Tiché Orlice. V jejím okolí najdete místa ryzí neporušené přírody.

Nelekněte se. Na některých mapách najdete Čenkovičku pod názvem potok Bystřec podle obce, kterou protéká a v jejímž okolí má asi nejkrásnější břehy. Právě okolí říčky je od roku 1989 přírodní památkou, která se jmenuje Čenkovička. Místo je chráněné hlavně díky hojnému výskytu bledule jarní, která roste v hustých bílých kobercích na ploše téměř osmi hektarů. A v podstatě všude v okolí obce Bystřec.

Nejen bledule sem láká turisty. Je to celá krásná, místy neporušená příroda, která má své kouzlo v každém ročním období. Zvláště nedaleko obce Bystřec najdete místa jakoby úplně odstřižená od civilizace. Neslyšíte tam nic než šumění potoka a zpěv ptáků a sem tam šplouchnutí pstruha v průzračně čisté vodě.

Kromě časných jarních květin se můžete v údolí Čenkovičky kochat rozkvetlými loukami po celé jaro, léto i část podzimu. Roste tam třeba mokříš křídoslavý, ve velkém množství sasanky a pak také devětsil lékařský, který v létě vytváří obrovské listy o průměru až 70 centimetrů. Bohatě je zde zastoupena také zvířena, zejména ptactvo, které je vázáno na tekoucí vody. Potkáte třeba konipase horského, skorce vodního nebo střízlíka obecného.

Výlet okolo Bystřece

Údolím Čenkovičky vede turistická trasa a dokonce i cyklostezka. Dostat se můžete od Čenkovic třeba až k Letohradu. Je to příjemná, asi pět kilometrů dlouhá procházka dostupná v každém ročním období. Na podzim ji lze využít ke sběru hub, v zimě ji můžete absolvovat na běžkách.

Čenkovičce se říká také Bystřec, podle obce, kterou protéká

Pokud už dorazíte do obce Bystřec, nezůstávejte pouze u Čenkovičky. Příroda v celém okolí Bystřece je kouzelná. Pozornost si zaslouží třeba Žižkův dub, odkud je nádherný výhled do kraje. Někdy je prý od něj vidět dokonce Sněžka.

Dalším zajímavé místo představují takzvané Tisce směrem na Horní Čermnou. Jsou pojmenované ne podle stromů tisů, ale prý podle ticha, které údolí vždy skýtalo. To v současnosti občas ručí zemědělské stroje z okolních polí. Přesto se tam stojí za to podívat a nechat se vést třeba tokem Tiseckého potoka. Ten vás zavede zpátky k Čenkovičce, do které se vlévá.

autor: RUS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.