Klobouky z Nasavrk sluší českým hasičkám i dětem v Monaku

17. říjen 2020

Společnost Aksana je největším výrobcem pokrývek hlavy ve východních Čechách. Uniformní čepice dodává vojákům, policistům i hasičům. Dokonce i hercům.

Tradice výroby klobouků a čepic v Nasavrkách je poměrně dlouhá, v minulosti byla spojena s pobočkou novojičínského Tonaku. Po jejím zrušení v roce 1999 vznikla společnost Aksana, která se dlouhodobě specializuje se na výrobu pokrývek hlavy k uniformám, ale také pro celou řadu dalších profesí.

V současné době společnost pracuje na velké zakázce pro Armádu České republiky. V podstatě nepřetržitě vyrábí brigadýrky pro hasiče a hasičkám dodává klobouky ve tvaru lodičky. O čepice z Nasavrk mají zájem i jiné evropské země. O dodávku zboží v minulosti požádala například londýnská Metropolitní policie.

V Nasavrkách dozdobují plstěné myslivecké klobouky

Ve firmě Aksana s.r.o. vzniká týdně okolo čtyř tisíc čepic, klobouků, baretů či bekovek. Dlouhodobě se v Nasavrkách šijí například čepice pro myslivce, jako například teplé zimní ušanky, ať už z přírodní nebo umělé kožešiny. Plstěné myslivecké klobouky se v dílnách většinou už jen dozdobují. V době, kdy vznikala reportáž Českého rozhlasu Pardubice, zaměstnanci firmy pracovali zejména na velké zakázce pro klienta z Monaka. Šili dětské kloboučky v nejrůznějších barvách.  

Tmavomodrý svět i Četníci z Luhačovic

V Aksaně šijí dobové čepice pro kluby vojenské historie i do divadelních inscenací. Klobouky a čepice z Nasavrk se objevují v českých filmech a seriálech. Například pro film Tmavomodrý svět tu vznikaly pokrývky hlavy z období druhé světové války.

Pohled do provozu společnosti Aksana

V Nasavrkách se šily také čepice pro úspěšný český seriál Četnické humoresky, jehož děj se odehrává v prostředí četnické pátrací stanice na brněnském venkově, a to v období první republiky. Výrobky z Aksany nechyběly ani ve volném pokračování této televizní série, v seriálu Četníci z Luhačovic.

Čepice vyrobené v Nasavrkách se objevily i na prknech Národní divadla, například na hlavě Jiřího Suchého ve hře Dobře placená procházka, dále v inscenaci Revizor Divadla na Vinohradech nebo představení Hudebního divadla v Karlíně.

 

autor: BRA
Spustit audio

Související