Kniha fejetonů Jiná už nebudu aneb Neděle Marie Tomsové. „Manžel je mojí výstupní kontrolou.“

17. březen 2023

Jméno Marie Tomsové nemusíme dlouho představovat. Roky jste se s ní setkávali jako s hlasatelkou na televizních obrazovkách a určitě dobře víte, že už třetím rokem pro Český rozhlas  připravuje rubriku Neděle Marie Tomsové. A tento pořad má teď i svoji knižní podobu. Výběr z nejúspěšnějších dílů vydává nakladatelství Radioservis. 

Před týdnem se uskutečnil křest knihy v pražském rozhlase, kmotry byli Saskia Burešová, Alexander Hemala a také zpěvačka Petra Černocká. A v pátek 17. března pozvala Lada Klokočníková Marii Tomsovou do rozhlasové kavárny District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Čtěte také

Není to ovšem první kniha Marie Tomsové. Předcházely jí Recepty pro chuť i krásu aneb vařme v rytmu. Pojďme se ale vrátit ke křtu knihy Jiná už nebudu aneb Neděle Marie Tomsové. Historky z hlasatelského období i vzpomínky ze soukromého života v 55 nejlepších a nejvtipnějších glosách rozhlasového pořadu Neděle Marie Tomsové. Kniha plná postřehů a rozhlasových glos.

Kmotři ve věkové kategorii „starší dospělí" se sešli, aby Marii knihu pokřtili. A jak tvrdili, například Alexander Hemala je stejně starý jako Česká televize (70), ale ještě nejsou tak staří jako Český rozhlas. Do stovky mají ještě daleko a to je dobrá zpráva.

Čtěte také

Ve své knize vzpomíná Marie Tomsová na své kolegyně, například na Milenu Vostřákovou. „To byla vzácná bytost, přestože o jednu generaci starší než já, hodně jsme se kamarádili. Opustila nás 7. 7. a bylo jí 77 let. Jezdili jsme ještě se Saskií Burešovou po republice s pořadem Hlasatelky v akci, a když Milena odešla, začal s námi jezdit Saša Hemala a pořad jsme přejmenovali na Hlasatel(ky) v akci,“ uvedla Marie Tomsová na křtu své knihy.

Sympatická televizní hlasatelka Marie Tomsová prožívala klidné dětství v rodné Chrudimi a prázdniny trávila v Ivanovicích na Hané, kde měli rodiče její maminky zahradnictví.

Studia českého jazyka a výtvarné výchovy na Univerzitě Karlově ji otevřela cestu do televize, třebaže se původně chtěla stát výtvarnicí nebo ilustrátorkou dětských knížek. V roce se 1976 nejen vdala za právníka Miloše Tomsu, ale vyhrála také konkurz na televizní hlasatelku a v říjnu téhož roku si prožila svůj první hlasatelský křest.

Čtěte také

Od roku 2002 je ředitelkou OPS (Obecně prospěšná společnost pro prevenci dětských úrazů), společně s manželem se angažují v projektu Adopce na dálku (osvojili si dívenku z Ugandy) a velmi rádi pobývají se svými, dnes již dospělými syny, na chalupě.

Marie Tomsová se objevila také v několika filmech, kde hrála sama sebe. Roku 2020 začala moderovat vlastní pořad Neděle Marie Tomsové na Českém rozhlase Pardubice. A má za sebou také zkušenosti z dabingu, kdy namlouvala hlasové reklamy a komentáře.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Marií Tomsovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související