Kniha Od jišuvu k Izraeli popisuje počátky izraelského státu

29. duben 2007

O počátcích izraelského státu se zatím v češtině mnoho nepsalo, přestože je to téma nesmírně vzrušující. Tento dluh napravuje kniha dr. Jana Zouplny "Od jišuvu k Izraeli" s podtitulem "Formování izraelských mocenských elit 1919 - 1949". Dílo s řadou exkluzivních informací založených z části na archivních materiálech vydalo nakladatelství Libri. O jak komplexní téma se jedná, naznačuje následující příspěvek autora knihy dr. Zouplny, vědeckého pracovníka Orientálního ústavu Akademie věd.

Aktivistická sionistická levice, která dominovala izraelské společnosti až do druhé poloviny 70. let minulého století, prošla během svých počátků pozoruhodným historickým a ideologickým vývojem. V první polovině 20. let byla ideově vyhraněným a mimo Palestinu relativně okrajovým seskupením. V důsledku 4. židovské přistěhovalecké vlny a následné ekonomické krize let 1926-27 aktivistická levice opustila dosavadní taktiku dobrovolné segregace. Oslabené pozice oficiálního vedení po roce 1929 využila dominantní dělnická strana Mapaj, aby upevnila vlastní pozice v diaspoře. V roce 1935 již dosáhla uvnitř sionistického hnutí dominantního postavení. Spojenectví s americkými sionisty využil předák této strany David Ben Gurion a v prosinci 1946 definitivně odstranil Chajima Weizmanna z postu prezidenta Sionistické organizace. Následně pak Ben Gurion nastolil aktivistický kurz ve vztazích s britskou mandátní mocností. Tehdy vzniklé organizace dělnického hnutí - odborová federace Histadrut a domobrana známá jako Hagana - se později projevily jako nezbytný institucionální základ izraelské státnosti. Naprosto opačný byl naproti tomu vývoj revizionistů, z nichž později vzešla izraelská pravice. Revizionisté původně nepředstavovali ideologicky motivovanou opozici. Jejich radikalismus spočíval spíše v konkrétních požadavcích vůči mandátní správě. Chabá organizační struktura a volně koncipovaná ideologie umožnily, že do hnutí vstoupily početné skupiny extremistů s odlišným světonázorovým pojetím, než měli jeho zakladatelé. Spory o formu vztahů s dosavadní Sionistickou organizací vyústily v letech 1929-1933 v krizi uvnitř původního vedení, z nějž byla většina zakladatelů postupně vypuzena. Nová sionistická organizace založená v září 1935 se již těšila značně pochybné legitimitě v rámci sionistického hnutí. Ke konci 30. let otěže vedení fakticky přejali extremisté z polské větve revizionistů.

Z retrospektivního pohledu je především zajímavé, že oba dominantní směry izraelské politické scény vzešly z původně radikálních a okrajových odnoží sionistického hnutí. Zatímco aktivistická levice byla schopna v pravý čas proměnit svůj ideový profil ve prospěch národních zájmů, extremismus pravicových revizionistů se naopak pozvolna stupňoval. Za pozornost v této souvislosti stojí rozdíly mezi původním vedením revizionistů a radikály, kteří hnutí následně ovládli. Původní vedení bylo paradoxně v řadě ohledů, např. v otázce vztahů k Velké Británii, podstatně blíže umírněnému postoji nežli představitelé aktivistické levice. Neschopnost vybudovat životaschopnou mocensko-organizační základnu a zdecimování východoevropské židovské diaspory však vedly k porážce pravice.

Spustit audio