Koclířov měl první hospic. Duchovní tradici nezničil ani komunismus

6. únor 2021

Z Koclířova, obce poblíž Svitav, se v polovině 19. století stalo známé poutní místo. Řeholníci v Koclířově založili klášter a také hospic, patrně nejstarší v Čechách.

V Koclířově stojí farní kostel sv. Jakuba Staršího a sv. Filomeny. Před polovinou 19. století se v obci a okolí rozšířila úcta k této světici, socha sv. Filomeny je uložena pod hlavním oltářem. V Koclířově se v roce 1845 začaly konat velké poutní slavnosti a o tři roky později přišli do obce členové redemptoristického řádu.

Redemptoristé začali v roce 1852 stavět klášter, první řeholníci se do něho nastěhovali v roce 1555. Ve stejném roce vznikl i první řádový hospic, ve kterém bratři pomáhali potřebným a umírajícím. Archiv redemptoristů se v Koclířově ale bohužel nedochoval. Působnost řádu v obci ukončilo stěhování do nového kláštera ve Čtyřiceti Lánech u Svitav v roce 1896.

Vystěhovanou budovu koleje získaly Školské sestry III. řádu sv. Františka a zřídily v ní školu pro dívky. Činnost školy utlumila německá okupace a klášter sloužil jako chudobinec. Po vystěhování německého obyvatelstva z Koclířova a po únoru 1948 byl v objektu zřízen domov pro starší řádové sestry. V roce 1995 se areál v Koclířově stal sídlem Českomoravské Fatimy - Fatimského apoštolátu v České republice.

Mariánské poutní místo

Světový apoštolát Fatimy je mezinárodní veřejné společenství věřících, které působí v katolické církvi. Českomoravská Fatima v Koclířově je národním centrem tohoto společenství pro Českou republiku. Mariánské hnutí uctívá a připomíná význam zjevení Panny Marie ve Fátimě v roce 1917.

Fátima je městečko v Portugalsku, jedno z nejznámějších katolických poutních míst na světě. V roce 1917 se tam třem malým dětem údajně zjevila Panna Marie. Předpověděla konec války a pomoc všem, kteří se k ní obrátí v modlitbách. Katolická církev uznala pravost zjevení ve Fátimě v roce 1930.

Relikviář papeže sv. Jana Pavla II.

Jedním z velkých uctívatelů Fatimské Panny Marie byl také papež Jan Pavel II. V poutním areálu v Koclířově jeho osobnost připomíná kaple sv. Jana Pavla II, relikviář sv. Jana Pavla II. a také papežova socha. Do Koclířova míří nejen věřící, ale i běžní turisté. Areál o rozloze okolo pěti hektarů nabízí celou řadu zajímavých míst. Je tu možnost prohlídky přírodního areálu a kostelů, posezení v klášterní cukrárně nebo restauraci Fatima.

V Koclířově vznikne nová kaple

Poutní kostel sv. Alfonse a Panny Marie Fatimské je spojený s budovou někdejšího kláštera. Díky modernímu vybavení je možné liturgie a další akce, které se v něm konají, při větší návštěvnosti sledovat on-line na chodbách a ve společenských místnostech poutního domu. V roce 2017 byla v kostele slavnostně otevřena kaple sv. Jana Pavla II. V těsné blízkosti kostela se nachází kaple sv. Antonína, která se také využívá pro pravidelné modlitby.

V areálu určitě nepřehlédnete kopii plastiky Anděla, který se nachází v portugalské Fátimě, na památku jeho zjevení třem malým pasáčkům ještě před zjevením Panny Marie. Školské sestry svatého Františka během svého působení vybudovaly zahrady, dnes se jim říká Lurdský park. Stojí za to navštívit bukovou alej zvanou Minutěnka nebo Memoriál Fatimy, unikátní památník. Součástí areálu je také přírodní amfiteátr a křížová cesta, na jejímž konci čeká krásný výhled na údolí obce Koclířov a dva kostely.

Místo, kde bude stát kaple Zjevení Capelinha

Na počátku října 2020 Mons. Jan Vokál, sídelní biskup Královéhradecký, požehnal základní stavební kámen nové kaple. Tím byla slavnostně zahájena stavba repliky kaple Zjevení z portugalské Fátimy v Cova d´Iria „Capelinha“. Bude to jediná kaple v celé východní Evropě, která bude mít přesné parametry centrálního místa v portugalské Fátimě, a to včetně oltáře, liturgického prostoru ke slavení mše svaté i cesty pokání (na kolenou), která povede od památníku Anděla míru až ke kapli.

autor: BRA
Spustit audio

Související