Kocour vám dělá doma neplechu? Zkuste si s ním promluvit

2. leden 2021

I když se o kočkách traduje, že jsou čistotné, občas se to může zvrtnout. Hlavně kocouři dokážou pořádně potrápit své majitele. Vykonají svou potřebu klidně do postele, do křesla nebo dokonce na kuchyňskou linku. Proč to dělají? Zeptali jsme se odbornice Jarmily Jelínkové.

Když začne kočka chodit mimo svůj záchod, znamená to, že se jí něco nelíbí. Může to způsobit i drobná změna, které majitel nepřikládá důležitost. „Například změna stravy nebo jiný druh kočkolitu může být příčinou. Nebo přibude do domácnosti někdo další a kočka přestane být středem pozornosti. To už je složitější,“ míní Jarmila Jelínková.

Prioritou je přátelská atmosféra

Pokud jeden z členů domácnosti nemá kočku v oblibě, zvíře to vycítí a může reagovat právě tím, že začne vykonávat potřebu na místa k tomu absolutně nevhodná. Podle Jarmily Janurové je potřeba si sednout společně se zvířetem a vysvětlit si to. Zní to sice komicky, ale prý to funguje.

Kočka v kočičí kavárně v Pardubicích

„Je jasné, že kočka vám neřekne, proč to provádí, ale jde o to, ukázat jí lásku. Řekněte jí, že nemusí mít strach, že se s příchodem nového člena do domácnosti nic nezměnilo. Měla by cítit láskyplné prostředí. Navažte s kočkou kontakt a časem poznáte, že zvíře sice nemluví, ale vnímá velmi dobře to, co je zlé a co je dobré, stejně jako člověk,“ myslí si Jarmila Jelínková, která má v Pardubicích kočičí kavárnu. Vypiplala a poté předala do adopce už desítky koček.

Msta kocoura Bertíka

Jarmila Jelínková má s nevhodným chováním koček bohaté zkušenosti. Popsala nám svůj zážitek s černým kocourem Bertíkem. „Při první vlně koronaviru jsme měli v naší pardubické kočičí kavárně k adopci černého kocoura Bertíka. Měl nemocné oko, ale dali jsme ho s pomocí veterináře do pořádku. A já jsem mu neprozřetelně slíbila, že když se vyléčí, vezmu si ho k sobě domů. A to jsem nakonec nemohla dodržet. A co se stalo? Bertík začal chodit mimo záchod, jakoby se mi chtěl pomstít. Teď je ale v adopci, má se tam velmi dobře a už zase chodí na svůj záchodek,“ usmívá se Jarmila Jelínková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.