Koho zachraňovat na místě a kdo zvládne převoz do nemocnice? Systém třídění zraněných vzniká v Olomouci

1. listopad 2016

Červená, žlutá zelená. Barvy jako na semaforu využívají záchranáři při hromadných nehodách. Barevnými pásky třídí pacienty podle závažnosti poranění. Jednotný systém pro celou republiku teď vytvářejí odborníci z Olomouce.

Kterého pacienta zachraňovat na místě a kdo zvládne převoz do nemocnice? Systém třídění zraněných při hromadných neštěstích vyvíjejí zdravotníci v Olomouci. Jednotný postup, jak nemocné, raněné a zasažené třídit, v Česku totiž není.

„Systém třídění už existuje, ale není zcela ujednocen,“ říká Dana Filipčíková, jedna z autorek takzvaného systému efektivního třídění.

„Pomocí výzkumných metod a přesné diagnostiky se budeme snažit zefektivnit a hlavně ujednotit systém jak přednemocniční neodkladné péče, tak nemocniční neodkladné péče tak, aby vyhovoval všem parametrům a mohl být sjednocen pro celou Českou republiku,“ vysvětluje.

Dnes záchranáři rozlišují pacienty pomocí barevných pásků. Nejtěžší zranění dostávají červenou, středně závažné žlutou a lehká zranění zelenou. Odborníci uvažují, že barevnou škálu ještě rozšíří.

Příprava pacienta na převoz vrtulníkem

„Bude probíhat stejným způsobem, ale například se zařazením jiných barev, jiného postupu. Ten systém se samozřejmě bude analyzovat. Z následujících výsledků ho budeme upravovat, zefektivňovat. Vezmeme si samozřejmě zkušenosti i z okolních zemí,“ dodává Filičíková.

Podle ředitele záchranné služby Petra Hubáčka se práce se zraněnými v běžných podmínkách a při hromadných neštěstích liší: „Prioritu dostávají ti, kteří mají největší šanci přežít. Není to jako v mírových podmínkách, kde se o všechny staráme stejně. Tady se ten, který má největší šanci na přežití, třídí jako priorita číslo jedna.“

Začátkem listopadu budou olomoučtí zdravotníci usilovat ve Velké Británii o mezinárodní certifikaci.

„V příštím roce proběhne další, ještě větší cvičení. Nebudu zatím říkat, kde, protože to je tajné. Jak už jsem říkal, jde o bezpečnostní výzkum. Budou tam už ověřena nová metodika třídění,“ dodává Petr Hubáček.

Nový systém třídění zraněných by měl v Česku začít fungovat příští rok v červnu.

autor: mot
Spustit audio