Kolem jezera Bajkal v Pardubicích bude cyklostezka a mlatová cesta

1. červen 2021 13:03

Během dvou měsíců vznikne kolem jezera Bajkal v Pardubicích cyklostezka a mlatová cesta. Práce začaly tento týden. Je to druhá etapa, radnice druhého městského obvodu už před dvěma lety nechala zpevnit cestu na jižní straně.

„Před dvěma lety jsme udělali stezku pro cyklisty a chodce a betonové schody k vodě. Letos uděláme druhou stranu. Asfaltová cesta povede k domům a směrem k Lidlu. Navazovat bude zámková dlažba a pak mlatová cesta v místech, kam chodí rybáři," řekl starosta MO II Radek Hejný (ANO).

V místě asfaltové stezky a dlažby bude také veřejné osvětlení. Na svahu směrem k Hradecké ulici ještě bude nové schodiště. Lidé si tam zkracují cestu k hlavní komunikaci a vyšlapali tam pěšinu. Schody budou pohodlnější a bezpečnější, dodal Hejný.

Tvůrci sídlište Polabiny mysleli také na klidová odpočinková mista, proto nechali vybudovat Bajkal

„Asfaltový povrch volíme, protože je kolem Bajkalu směrem od Lonkovky do Lidlu velká frekvence chodců a cyklistů. Dál, kde bývají rybáři, už bude mlat a světla tam nebudou," řekl Hejný.

Firma stavební práce provede během osmi týdnů. Obvod za ně zaplatí 1,85 milionu korun. Jezero Bajkal má rozlohu dva hektary a je pozůstatkem po těžbě podloží v letech 1989 a 1990. V blízkosti je také kilometr dlouhé slepé rameno Labe, které vzniklo při regulaci toku na začátku 20. století.

(Ne)vábný Bajkal
Vodní nádrž zvaná Bajkal vznikla v závěrečné fázi výstavby panelového sídliště Polabiny na přelomu 80. a 90. let minulého století. Z důvodu nedořešených majetkoprávních vztahů k pozemkům zůstaly dlouho nedokončené cesty v jejím okolí. V roce 2017 se podařilo získat potřebné souhlasy a vznikla propojka mezi Lonkovu a Hradeckou ulici, kde do té doby byla pouze blátivá pěšina.

autoři: Honza Ptáček , Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související