Kompost je na zahrádce víc než zlato. Co do něj nepatří a jak o něj pečovat?

21. červenec 2020

Zkoušeli jste si někdy něco vypěstovat? Pečovat třeba o ředkvičku může být velká zábava. A víte, co je to kompost? Zahradník František vám poradí.

Zahrádkaření je velký relax, ať už máte vlastní záhonek, nebo jen pomáháte mamince a tatínkovi. Moderátorka Jitka Slezáková si nejen o zelenině a květinách povídala se zahradníkem a floristou Františkem Hlubockým.

Kompost nad zlato

Jestli máte zahrádku, určitě na ní máte kompost. Je to taková hromada zeminy, kam dáváme různé zbytky ze zahrádky. Třeba i posekanou trávu. Podle Františka do něj ale nepatří nic, co bylo nějak nemocné, nebo napadené škůdci.

Celý rok tahle hromádka roste a postupně tleje. Když se o ni pěkně staráme a „krmíme“ ji, odměnou nám pak je krásně úrodný substrát, který se nám na zahrádce bude hodit. Rostliny ho milují.

K čemu je na zahradě dobrý hmyz?

Nás sice může při odpočinku venku obtěžovat, v přírodě je ale hmyz velmi důležitý. Je pochoutkou pro další živočichy, třeba ptáčky a žáby. Například včely jsou nezbytné pro opylování rostlin. Bez toho bychom neměli žádná jablka, třešně... prostě nic.

Zahrada je zkrátka fascinující mikrosvět a František o něm umí krásně vyprávět. Tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

 

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio