Komu byste dali cenu? Pardubický kraj hledá osobnosti

9. listopad 2017

Nemusí to být jenom hvězda, ale klidně i náhodný kolemjdoucí, který druhému zachrání život. Jestli taky znáte někoho takového, můžete ho do konce roku nominovat. Za krajskými cenami stojí zajímavé příběhy.

Kraj vyjadřuje uznání a respekt těm, kteří se zasloužili o rozvoj regionu. „Do konce předcházejícího roku přijímáme podněty od veřejnosti. Ta se může vyjádřit na našich webových stránkách, na speciálně zřízeném e-mailu, případně na recepci krajského úřadu. Existuje konkrétní komise, která se zabývá návrhy a provádí první třídění. Na základě doporučení uděluje ceny zastupitelstvo. Pak následuje slavnostní večer,“ říká hejtman Martin Netolický.

A pokračuje: „Neoceňujeme jenom občany Pardubického kraje, ale i ty, kteří se nějakým způsobem zasloužili o rozvoj našeho kraje. Třeba v minulosti byl oceněný pan Olbram Zoubek, který není rodákem, ale jeho dílo je dlouhodobě vystavené na zámku v Litomyšli. My jsme vnímali jeho význam pro celý region, takže jsme i jemu udělili cenu.“

Nominací přibývá

Aktuálně úřad má podle informací mluvčího Dominika Bartáka skoro dvacet nominací. „Až uplyne lhůta 31. prosince, budeme nominace doplňovat. Chtěl bych apelovat na veřejnost, aby vyplňovala poctivě formuláře. Někdy se scházejí nominace neúplné. Pak musíme informace dohledávat, kontaktovat ty, kteří nominovali.“

Vesnicí roku Pardubického kraje je Lukavice na Orlickoústecku

Obec Lukavice

Vesnicí roku 2017 Pardubického kraje a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Lukavice na Orlickoústecku. Region bude reprezentovat v celostátním kole.

Hejtman říká, že ceny nedostávají komunální, krajští a celostátní politici. „V jejich popisu práce je právě činnost pro daný region. Spíš oceňujeme umělce, sportovce. Máme taky Cenu Michala Rabase za záchranu. Tu dostávají lidé, kteří někomu pomohli, aktivně vstoupili do mimořádné události. Celá řada příběhů bývá velmi dojemných.“

Předávání cen v roce 2018 bude už páté v historii. „Když jsme zahajovali předávání cen, konalo se na pardubickém zámku. Zájem o předávání cen stoupá, zvyšuje se i počet nominovaných. Proto jsme slavnostní večer přemístili do divadla. Letos jsme taky zapojili regionální skupiny. Chceme jim dávat příležitost a nebavit se jenom o nějakých celebritách a drahých kapelách. Myslím si, že tady máme mnoho šikovných umělců,“ soudí hejtman Martin Netolický.

Laureáti 2016
Jaroslav Kulhavý – Za zásluhy o Pardubický kraj
doc. MUDr. Karel Havlíček CSc. – Za zásluhy o Pardubický kraj
Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl – Za zásluhy o Pardubický kraj
Evžen Erban – Za zásluhy o Pardubický kraj
Josef Ročárek – Za zásluhy o Pardubický kraj
Tereza Jakabová – Cena Michala Rabase za záchranu
Daniel Přikryl – Cena Michala Rabase za záchranu
Petr Kmoníček – Cena Michala Rabase za záchranu
Sportovní klub FbK Orlicko-Třebovsko a florbaloví rozhodčí – Cena Michala Rabase za záchranu
Pavel Stara, DiS. – Medaile hejtmana

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.