Komu patří hokejové Dynamo? Smlouva o převodu akcií z Pardubic na miliardáře Dědka je možná neplatná

24. září 2020 14:24, aktualizováno

Když v červnu letošního roku pardubičtí zastupitelé hlasovali o prodeji většinového podílu v hokejovém klubu miliardáři Petru Dědkovi, byla kolem toho vzrušená a dlouhá diskuze. Nakonec ale záměr schválili a většinu akcií HC Dynamo Pardubice tak získala jedna z Dědkových firem. Teď ale může být všechno jinak. Hokejbalový trenér Jindřich Petruška a advokát Petr Papež tvrdí, že převod podílu je neplatný.

Advokát Petr Papež poukazuje na to, že smlouva o úpisu akcií z města na společnost HokejPCE 2020 nebyla řádně zapsaná v registru smluv. Chyběly tam některé údaje, které ve smlouvě ze zákona musí být. Podle Papeže musí být taková chyba napravená do tří měsíců. To se nestalo.

Chybí důležité údaje

„V rámci registru smluv nebyla zveřejněna její hodnota a nebyla tato skutečnost napravena ve lhůtě, kterou zákon stanoví. Proto je dle dikce zákona smlouva od počátku neplatná. Já zastávám právní názor, že majoritním akcionářem je stále statutární město Pardubice,“ řekl Českému rozhlasu Papež.

Smlouva o úpisu akcií je jen součást celé akcionářské dohody. Ta je podle Papeže platná, i když i vůči ní má výhrady, ale problém je podle něj jen ve smlouvě o úpisu akcií.

Město: Majitelem je Dědek

Podle mluvčího magistrátu Radima Jelínka je smlouva o úpisu akcií platná a majitelem Dynama je tedy Petr Dědek. Přesto ale připouští, že se chyba stala.

„Ta záležitost je velmi čerstvá. Jak právníci města, tak právníci partnera spolu komunikují a snaží se najít způsoby, lze-li napravit a jakým způsobem. Podle našeho názoru v tuto chvíli město většinovým vlastníkem HC Dynamo není.“

Navíc Radim Jelínek upozorňuje, že povinnost zveřejnit tuto smlouvu neměl magistrát, ale hokejový klub. Takže pokud se chyba stala, jde za Dynamem.

Vyjádření Petra Dědka se Český rozhlas snaží sehnat celý den, zatím se nám nepodařilo ho zastihnout. Nicméně z reakce, kterou poskytl deníku MF Dnes je jasné, že ze situace rozhodně nadšený není. Dal za pravdu advokátu Papežovi, že smlouva platná není a chybu podle něj udělalo město. To, že odpovědné je město, zopakoval i na Twitteru:

Je mu prý úplně jedno, jestli se stala chyba na radnici nebo v klubu, protože v době sepsání smlouvy bylo majitelem Dynama město.

Teď nejspíš začne bitva právníků a není jasné, jestli bude možné pochybení napravit nějak jednoduše - tedy že se například jen podepíše znovu smlouva, nebo jestli bude muset opět záměr například schvalovat zastupitelstvo.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související