Končí bezplatné parkování u pardubického lihovaru, místo budou hledat stovky řidičů

15. květen 2019 12:30

Řidiči v Pardubicích mají od května nejen dražší parkovné v centru města, brzy přijdou i o bezplatné parkoviště u lihovaru. Radnice si ho totiž jen pronajala od soukromého majitele, nájemní smlouva ale k 31. květnu končí, vlastník chce na místě stavět.

Za lihovarem nebude možné parkovat už od pondělí 27. května.  Radnice totiž musí pozemek vrátit vyklizený a čistý, což několik dní potrvá. Řidiči, kteří tam i přesto své auto nechají, musí počítat s tím, že je služby města odtáhnou do svého areálu na Hůrkách. 

Parkování v blízkosti nádraží bude problém, řidiči nyní nechávají auta u nedalekých hypermarketů. Tam už je ale tak plno, že zákazníci často nemají kde parkovat, když jedou nakoupit.

Radnice otevřela nové záchytné parkoviště v Masarykových kasárnách u výjezdu na Chrudim, ale odtamtud je do centra města daleko. Pokud se tohle parkoviště osvědčí, začne hledat město další vhodné plochy na jiných okrajích města.

Čtěte takéV Pardubicích s měsíčním zpožděním začíná platit nový ceník parkovného

Pozemek pod bývalým lihovarem koupila na konci roku 2017 olomoucká developerská společnost Redstone Real Estate, která tam plánuje postavit multifunkční centrum. Práce mají začít prvního června bouráním stávajících budov, projektová manažerka firmy Naďa Medunová řekla, že udělají vše proto, aby demolice a následná stavba měly jen minimální negativní dopad, i když úplně vyloučit větší počet nákladních aut a vyšší hluk nejde.

Medunová také naznačila, že u nového centra bude možnost parkovat. „V rámci revitalizace celého území hodláme vytvořit moderní a nadčasový veřejný prostor, jehož součástí budou i nezbytné parkovací plochy. Rozsah parkovacích míst bude upřesněn až v rámci územního řízení.“

Před hokejem k parkovacímu automatu

Radnice také zvažuje zpoplatnit parkování v okolí zimního stadionu v době konání hokejových utkání nebo koncertů. Nyní mohou řidiči před hokejovým zápasem nebo jiné velké akci na stadionu odstavit auta na Sukově třídě a v Hradecké ulici zadarmo. To ale už není podle náměstka primátora Petra Kvaše z ODS únosné, hlavně v souvislosti s novým ceníkem parkovného, kdy lidé platí v centru výrazně vyšší poplatky. Zatím je v plánu varianta zjednosměrnit Hradeckou ulici a o parkování a placení se postarají pořadatelé. 

Opatření by mohlo začít platit už letos, kdy konkrétně ho město zavede a jak přesně bude vypadat, je ale otázkou dalších jednání.

Spustit audio

Související