Končí v Česku vodní blahobyt? Vodu z přírody vyhání hospodaření s půdou a beton

19. červen 2017

„Všichni na vlastní kůži pociťujeme, že vodní blahobyt již skončil a je potřeba začít vodu využívat daleko efektivněji,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec před letní sezonou. Mezitím většině Čechů z kohoutku dál tekla pitná voda, pitnou vodou splachovali a v pitné vodě se i sprchovali.

Problém je také v tom, že srážky v posledních letech nepřicházejí rovnoměrně. Naprší stejně nebo i více, ale deště jsou intenzivnější a prodlužují se periody sucha mezi nimi. Pokud by krajina dokázala vodu udržet, nevadilo by to. Hospodaření na polích a v lesích ale postupně způsobuje, že voda rychleji odteče do řek a jimi pryč z České republiky.

Podobné je to ve městech – zelené plochy vytlačuje dlažba, beton nebo asfalt, do kterých se voda nemůže vsáknout a skončí v kanalizaci.

Aktuálně je v Česku na víc než polovině území sucho, v některých částech dokonce sucho extrémní. Ukazují to mapy sucha Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, které jsou dostupné na webu intersucho.cz.

Sucho v posledních letech oslabuje smrkové lesy, a ničí je pak lýkožrout smrkový známý jako kůrovec. Podle Petra Zahradníka z Lesní ochranné služby by se smrk v dostatečně vlhkém prostředí ubránil. „Ovšem když má strom nedostatek vláhy, má menší vitalitu. U takového stromu pak dokonce i menší množství brouků překoná obranné mechanismy a ti strom zlikvidují,“ vysvětluje Zahradník.

Sucho dělá problémy i zemědělcům. Neúroda v roce 2015 byla tak vysoká, že musel zasáhnout stát a vyplatit zemědělcům kompenzace. Konečná částka za sucho byla 1,26 miliardy korun. Více informací najdete na zpravodajském webu iROZHLAS.CZ.

autor: pez
Spustit audio