Konec čekání: Obnova pardubického sídliště Závodu míru začne ještě letos

27. srpen 2016

Na podzim by měla začít první etapa obnovy panelového sídliště Závodu míru v Pardubicích. Opravit celou lokalitu ale bude trvat možná i deset let a celková cena bude okolo 140 milionů korun.

Sídliště Závodu míru se začalo stavět na konci 70. let minulého století podle projektu z roku 1960. Původně měly věžáky stát i v místě bývalé továrny Prokop a u nábřeží také mělo vzniknout velké náměstí Budovatelů. Nakonec ale z velkolepého projektu zůstala jen část, protože se panelová výstavba přesunula na Karlovinu.

Od té doby se na sídlišti nic zásadního neopravovalo a zůstalo tak ve městě poslední. Upravené jsou Polabiny, Višňovka a Dukla i Dubina, tam mají lidé zateplené domy, nové chodníky, stezky nebo hřiště. Na Závodu míru nic takového není. Přitom tam žije okolo 2, 5 tisíce lidí

Proč opravy nezačaly dřív?

Projekt už je vlastně hotový, ale malá radnice se snažila sehnat dotace, žádala už třikrát, ale neuspěla.

„Žádali jsme o dotaci, ale bohužel toto sídliště nesplňuje předpoklady, které má ministerstvo pro místní rozvoj. Nedostali jsme potřebné body za to, že se nejedná o vyloučenou lokalitu,“ vysvětlil starosta městského obvodu Jaroslav Menšík z hnutí ANO.

Takže obvod nakonec dá ze svého rozpočtu přibližně 6 milionů a 7 milionů přispěje město.

V plánu je obnova čtyř paneláků a vnitrobloků u tréninkové dráhy BMX. Teď začne obvod vybírat dodavatele, firma by pak měla opravit chodníky, silnice a parkoviště, doplnit lavičky, postavit nová dětská hřiště, zastřešit kontejnerová stání a upravit a vysázet zeleň.

Lávka přes Labe

Na další etapy se radnice znovu pokusí sehnat dotace. Velká radnice paralelně připravuje stavbu lávky, která spojí právě sídliště Závodu míru s Polabinami, i tam by měly pomoct evropské dotace. Zatím je projekt ve fázi územního rozhodnutí.

autor: ba
Spustit audio