Konec velkoobjemových kontejnerů. Je to organizovaná černá skládka, říká ředitel pardubických služeb

12. červenec 2022

Služby města Pardubic slaví 25 let své existence. V krajském městě se starají nejen o odpady, dopravní značení, údržbu silnic nebo veřejné osvětlení. Na starosti mají také péči o zeleň nebo pietní služby. Historie společnosti Služby města Pardubic sahá až do roku 1997.

Čtěte také

„Staráme se o hřbitovy a krematorium. Divize údržby komunikací se stará o zimní a letní údržbu, čištění komunikací, opravy silnic a chodníků, pomáháme s údržbu dětských hřišť. Divize agro má na starosti zeleň, stromy, lesy, parky. Pomáhá udržovat dostihové závodiště. Máme divizi veřejného osvětlení, staráme se také o světelnou signalizace. Pak máme dceřinou společnost odpadového hospodářství, ta zajišťuje služby pro Pardubice a dalších 31 obcí v okolí,“ vyjmenovává ředitel Služeb města Pardubic Aleš Kopecký činnosti společnosti.

400 km čtverečních plevele

Co všechno obnáší činnost Služeb města Pardubic, asi nejlépe vystihnou čísla. „Udržujeme zhruba 200 km vozovek, 185 km chodníků, podílíme se na údržbě 319 zastávek dopravního podniku. Při blokovém čištění zameteme 434 čtverečních kilometrů. Zlikvidujeme zhruba 400 km čtverečních plevele. Máme také 12,5 tisíce lamp.“

Pracovníci služeb města upravují zeleň v Tyršových sadech

Konec velkoobjemových kontejnerů

Možný konec velkoobjemových kontejnerů je téma je téma, o kterém se v Pardubicích nedávno začalo hodně diskutovat. „A já to podporuji. Jsem od začátku proti přistavování velkoobjemových kontejnerů. Podle mě to je organizovaná černá skládka. Pokud tam dáte věci, které tam patří, tak jsou dobré. Ale pokud do kontejneru na zeleň někdo dá pneumatiky, ledničku, vyleje barvy, olej a další věci, které patří na separační dvůr, tak pak už to nejde ani přebrat a rovnou to odvážíme na skládku.“

Už nějakou dobu funguje také v Pardubicích. „To je náš nejmladší příspěvek pro předcházení vzniku odpadu v Pardubicích. Je to místo, kde obyvatelé Pardubic můžou odložit použitelné věci, ať jde o vybavení domácnosti, potřeby na sport a další věci, které ještě někomu poslouží. Centrum je v ulici Na Staré poště, je součástí separačního dvora a má otevřeno v pondělí, ve středu a v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne,“ říká mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.