Konečně. Tyršovy sady jsou hotové, zatím bez kavárny a cyklistů

23. říjen 2015

Pardubice si mohou na svém černém seznamu odškrtnout další položku. Po opravené třídě Míru se teď dočkaly i nového zrekonstruovaného parku v centru města. Přestavba Tyršových sadů ale vzbuzovala emoce několik let.

Nejdřív to byly boje s ochránci stromů, pak se ukázaly nesrovnalosti ve výběrovém řízení a výhrady vůči samotnému projektu a nakonec přišlo i zdržení. A čas možná nastolí i další otázky. Třeba kdo ho bude hlídat před vandaly.

Na Tyršovy sady budou dohlížet kamery

Oprava největšího parku v centru města stála skoro 100 milionů korun. Proto ho před vandaly budou chránit policejní kamery.

„Dohodli jsme se s městskou policií, že bude na park dohlížet. Bohužel někteří vandalové začali devastovat park ještě před jeho otevřením, a proto zároveň apeluji na občany, aby nebyli lhostejní k tomu, co se v Tyršových sadech děje,“ říká primátor Martin Charvát z Hnutí ANO.

Čtěte také

Radnice dokonce uvažuje o tom, že kvůli ochraně parku zřídí v centru města trvalou pochůzkovou službu městských strážníků. Jednu z laviček ještě před otevřením stihli vandalové poškodit, další zase pomalovat. Celý prostor kolem promenády je už ovšem pod dohledem kamer.

Poškozená lavička v Tyršových sadech

Tyršovy sady budou mít i svůj provozní řád. Policie bude dohlížet na dodržování zákazu rozdělávání ohně, konzumaci alkoholu, znečišťování okolí a přespávání. Omezení bude platit i pro psy. Ti smí do parku pouze na vodítku a jejich majitelé samozřejmě po nich musí uklízet. Policie bude za nerespektování vyhlášky dávat pokuty.

Cyklistům vjezd zakázán! Možná jenom dočasně

V celém podzámeckém parku také bude platit zákaz vjezdu kol. S tím mají ale někteří obyvatelé problém. A úplně s tímto omezením nesouhlasí ani autor projektu architekt Tomáš Jiránek:

„Nějaká regulace je potřeba, nicméně jde jenom o to, jestli cyklisty, kteří vyhlášku poruší, budeme perzekuovat nebo ne. Já bych to nedělal. Lidi by měli mít schopnost odhadnout, jestli tady mohou bláznit na kolech, nebo mají být slušní a na chvíli z něho slézt. Ta hlavní promenáda není cyklostezka, lidé by na ní měli procházet a relaxovat, a je udělaná i tak, aby mohli kolo vést. Naopak, když promenáda bude prázdná, tak ať se klidně projedou.“

Podél celé promenády je dětské hřiště s množstvím dřevěných prvků

Na provoz parku bude dohlížet radnice I. městského obvodu. Starosta Jaroslav Menšík z Hnutí ANO tvrdí, že pravidla parku se mohou ještě změnit: „Čas nám teprve ukáže, jak provoz parku bude vypadat. Chceme hledat cesty nějakého kompromisu a můžeme nakonec dojít k jiným závěrům. Dokážu si už teď představit, že v parku by mohly na kole jezdit malé děti.“

Cyklostezka podél Sukovy třídy bude až na jaře

Cyklisté také mohou počítat s novou cyklostezkou podél Sukovy třídy. Ta zatím není hotová.

„Do jara by měli stavbaři dokončit tento úsek v takové míře, jak vypadal předtím. To znamená nový chodník, nová stezka a pak zelený pruh, na kterém vysázíme stromy. Budou to až sedmimetrové platany, takže obyvatelé Pardubic se dočkají i aleje, která musela být na začátku tohoto roku vykácena,“ vysvětluje starosta I. městského obvodu Jaroslav Menšík.

Kavárna v parku zůstává nakonec prázdná

Kavárna stále nemá svého provozovatele. Vítěz výběrového řízení nakonec nepodepsal s městem smlouvu. Radnice proto musí vypsat nový tendr a celý tento proces potrvá tři až čtyři měsíce. Posedět u kávy budou proto moct návštěvníci parku až na jaře.

Promenáda s betonovým a částečně dřevěným povrchem se táhne od zdymadla sž k Sukově třídě

Údržba: 5 milionů ročně

Pardubická radnice vynaloží na údržbu Tyršových sadů přes pět milionů korun. Park převezmou pod plnou správu Služby města Pardubice. Starat se budou například o sekání trávy a další zeleň nebo očistu zpevněných ploch.

Dřevěné lavičky, které jsou rozmístěné po celých sadech, si podle architekta Tomáše Jiránka vyžádají pouze lehkou údržbu: "To je zkrátka poměrně kvalitní tvrdé dřevo, takže se ty jeho vlastnosti příliš nezmění a nemusí se to nijak zvlášť olejovat. To je spíše estetická úprava. Nesmí nám ale vadit, že to dřevo zestárne a zešedne."

autor: KUB
Spustit audio