Kopřivka a jehněčí kolínko pečené v alobalu. Velikonoční recepty od šéfkuchaře

18. duben 2019

Šéfkuchař a technolog Lubomír Brázda třicet let poctivě vaří, a dnes už také předává zkušenosti dalším profesionálům. Českému rozhlasu Pardubice prozradil několik speciálních velikonočních receptů.

Základem velikonční nádivky zvané kopřivka jsou čerstvé kopřivy, jen listy bez stonků. Dále budete potřebovat jednu veku nebo sedm rohlíků, půl kilogramu uzeného masa, deset vajec, sůl, pepř a muškátový květ.

Kopřivy mírně spaříme a nasekáme na kousky, rohlíky nakrájíme na kostky a lehce opečeme, uzené maso nakrájíme také na kostky. Veku i maso nakrájíme na zhruba stejné kousky.

Vejce vyšleháme do běla, opravdu důkladně. Všechno smícháme, osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového květu, je lepší než oříšek. Směs nalijeme do pekáče vymazaného a vysypaného moukou. Pečeme na sto padesát stupňů asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Kopřivka se jí samostatně, se zeleninou, zeleným salátem nebo červenou řepou či okurkou. Pokud použijete kopřivovou nádivku jako přílohu, nebudete přidávat uzené. Ale slanina, aby to trochu vonělo, neuškodí. Taková nádivka je vhodná k pečenému masu i k omáčce místo knedlíků.

Králičí maso nejen na Velikonoce

Pokrmy z králíka se podle Lubomíra Brázdy stále opomíjejí, a to nejen na Velikonoce. Přitom králičí maso je vynikající a velmi zdravé. Dnes se dají sehnat ty nejlepší kousky zbavené kostí a můžete je plnit například zeleninou.

„Maso zbavené kostí osolte, opepřete, naplňte kořenovou zeleninou, můžete přidat i pár listů špenátu, a pevně zabalte do potravinové fólie vhodné na pečení. Vložte do pekáče s vodou, a v této vodní lázni pečte v troubě čtyřicet pět minut na sto stupňů Celsia. Maso je po této době hotové a krásně šťavnaté,“ radí šéfkuchař.

Jehněčí kolínko se nesmí uspěchat

Aby bylo jehněčí maso opravdu dobré, musí se péct přikryté na sto dvacet stupňů aspoň čtyři až pět hodin.

Malovaný perník na Velikonoce potěší koledníky a ozdobí váš stůl

Pohádka O kouzelné stolístce a srdci z perníku

Medové perníčky se pečou odpradávna k všelijakým příležitostem. Perník nevznikl v Pardubicích, pekli ho už staří Egypťané. Základ těsta je stále stejný. Vylepšit ho můžete díky své fantazii.

„Kolínko peču nejraději na zelenině, v zakrytém pekáči. Můžete ho zabalit ještě do alobalu, jehož povrch je potřeba pomastit.  Jako podklad pod maso používám kořenovou zeleninu s divokým kořením, podobně jako na svíčkovou. Přidávám i trochu tymiánu. Mírně podliju vodou. Mám ale jednu tajnou ingredienci, kterou tam přidávám, aby to vonělo. Je to celá skořice,“ prozrazuje své tajemství Lubomír Brázda.

Kolínko je upečené ve chvíli, kdy jde maso skoro samo od kosti. A opravdu si dejte na čas. Teprve potom odkryjte vrch pekáče, a pokud máte rádi tmavší povrch masa, můžete ho ještě v troubě dopéct čtvrt hodiny na sto padesát stupňů.

Alobal z lesklé nebo matné strany?

Lesklá strana alobalu zadržuje teplo, matná strana zase propouští teplo ven. Proto se svačina balí matnou stranou dovnitř. V případě pečení ale balíme maso do lesklé strany, kterou předtím pomastíme. Maso by mělo být upečené rychleji.

Spustit audio

Související