Kormoráni decimují rybníky. Rybáři na ně střílí z děla

26. listopad 2015 13:11

Rybáři se znovu pouští do tažení proti kormoránům a ve snaze zabránit ptákům ve vyjídání rybníků volí různé cesty. Testují i plynová děla

Ptáci chovatelům způsobují statisícové škody, některé rybníky po jejich návštěvě a hodování zůstávají prázdné. Majitelé na to reagují různě. Někde zkouší do rákosí nastražit strašáky, jindy používají petardy, u vodních ploch se ale objevuje i silnější kalibr - plynová děla.

Jednatel Rybářství Litomyšl Radek Holcman plánuje děla využívat více: „Je to levnější, než když musí všichni pracovníci firmy objíždět dennodenně všechny rybníky a provádět plašení. Škody, které vznikají kormorány, jsou vysoké, jsou v řádech statisíců. Mohou dosahovat i milionů. My máme dlouhodobé statistiky, kde pozorujeme úbytky ryb v rybnících při výlovech a někdy se jedná i o padesát procent rybí obsádky v rybníce.“


Hladoví kormoráni
Jeden pták za den sežere 0,5-0,8 kg ryb, další uhynou na poranění. Hejna mají sto i více kusů, největší problémy s kormorány mají na Vysokomýtsku a Chrudimsku.
V České republice se vyskytuje 10-15 tisíc kusů kormoránů, trvale tu ale hnízdí jen okolo 350 párů.

Podle ochránců přírody se u nás počet kormoránů v posledních letech nemění. Nahrává jim počasí. Dřív museli za potravou víc na jih, teď jim stačí nezamrzlé české rybníky a řeky.

Menší ochrana pro kormorány

Rybářům by ale měla ulehčit situaci změna postupu ochrany kormorána, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí. Podobné nařízení už je vyhlášené v Jihočeském a Jihomoravském kraji a zjednodušuje například odstřel ptáků. Opaření by v našem regionu mělo začít platit na přelomu roku.

Plynové dělo na plašení kormoránů

Kormorán už není ohrožený, chráněný ano

Od roku 2013 je kormorán velký vyřazený ze seznamu ohrožených druhů. Zůstává ale chráněným druhem. Plašení, zvukové efekty nebo odstřel musí rybářům povolovat odbory životního prostředí městských úřadů.

Na obzoru je ale změna, kterou chystá ministerstvo životního prostředí. To by na přelomu roku mělo vydat opatření obecné povahy pro Pardubický kraj (zatím platí v Jihomoravském a Jihočeském kraji). Zjednodušeně řečeno by potom rybáři měli volnější ruku například při odstřelech, nemusí jednotlivě žádat o každou lokalitu, nové podmínky budou platit plošně.

Hejno kormoránů nad rybníkem

Nejvíc kormoránů za dvacet let

Podle sčítání ptáků se počet kormoránů u nás příliš nemění. Je jich sice nejvíc za posledních dvacet let, ale to je stav jako zhruba před padesáti lety, než je rybáři začali výrazně redukovat. Zastavují se tady ale hejna, která dřív mířila víc na jih. Zimy jsou mírnější a proč cestovat dál, když naše rybníky, řeky a přehrady nezamrzají.

Spustit audio