Koronavirus ovlivňuje i aktuální sklizeň pozdních odrůd ovoce. Farmářům rostou náklady

19. říjen 2020 09:02

Narůstající počet případů koronaviru ovlivňuje i sezónní zemědělce. Dotýká se i sadařů, kterým stále ještě neskončila sklizeň letošní úrody pozdních druhů ovoce - například jablek nebo hrušek. Podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka se komplikace objevují u sadařů napříč celou Českou republikou.

Čtěte také

„Situace kolem koronaviru především prodražuje celou sklizeň. Protože je tam povinné testování pracovníků. V řadě podniků musely být vytvořeny skupinky tak, aby se nepotkávaly. Tedy je to složitější na organizaci sklizně. Pracovníci v některých podnicích chybí, jinde je situace lepší. A vše nám trošku komplikuje i počasí, které maličko sklizeň zpožďuje."

Když se prodraží sklizeň, tak to tím pádem také prodraží koncovou cenu ovoce na pultech obchodů. Dá se odhadnout o kolik?

„To je těžké říci. My se musíme řídit cenou na evropském trhu. Úplně to ale nejsme schopni promítnout do konečných cen. Bude záležet, jak se to bude vyvíjet. Samozřejmě v letním období byly velmi vysoké ceny."

Brigádníci i při druhé a konečné sklizni v sadu zacházejí s jablky na uskladnění opatrně

V současné době, logicky, v době sklizně ceny klesají. Pokud jsou někde jablka drahá, tak je možnost dojet si přímo na farmu k pěstitelům. Tam se cena pohybuje kolem 20 až 25 korun za kilogram."

Jaký je zájem zákazníků nakupovat přímo od farmářů v této době?

Čtěte také

„Myslím si, že zájem o farmářské produkty určitě je. Je to možná způsobeno i tím, že na řadě míst nebyla na zahrádkách také příliš dobrá úroda. Nebo i horší kvalita po letošním deštivém roce. A cítíme také zájem některých lidí se trošku více předzásobit. Lidé si koupí trochu více než je obvyklé. Ale to je skoro zbytečné, protože čeští ovocnáři budou minimálně následující půlrok ve svých prodejnách letošní úrodu nabízet."

„Jsem přesvědčen, že ceny v oněch farmářských prodejnách se nijak výrazně nahoru hýbat nebudou. A je to tam dobře uskladněno, takže není důvod k nějakému nadměrnému nakupování. Ale určitě je to dobrá cesta. Na farmě se také nepohybuje mnoho lidí, takže je to i bezpečnější, než v obchodních řetězcích," dodává předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.

S tím, že kvalita českých jablek od domácích sadařů, je velmi dobrá.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související