Kostelní věže jako vyhlídky pro turisty? Takový nápad dostali v Orlických horách

16. únor 2017

V Orlických horách se některé kostelní věže promění ve vyhlídky pro turisty. Sdružení Neratov a obec Orlické Záhoří u polské hranice zchátralé věže opraví, postaví v nich schodiště a věže budou zčásti sloužit i jako galerie. Opravovat se bude i věž v nedaleké Bystřici Kladské v Polsku. Vše má stát kolem 30 milionů korun - většinu nákladů zaplatí evropská dotace. Například Orlické Záhoří by si tak turisté mohli z kostelní věže prohlédnout už příští rok v létě.

„V té věži málokdo byl. A to je právě jedna z věcí, kterou bychom chtěli trošku napravit, protože ta věž je nádherná," říká nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Stoupá po dřevěném točitém schodišti do výšky 32 metrů a podle starosty jde o nejlepší vyhlídku v Orlickém záhoří.

Čtěte také

„Teď jsme v mezipatři, kde je unikátní starý hodinový stroj, ještě funkční. Ten si zaslouží dát do skleněné vitríny a místo něj dáme stroj elektrický. Ten bude pohádnět hodiny, aby byly funkční," ukazuje místní zajímavost Vojtěch Špinler.

Hodinový stroj představuje krásnou kombinaci mědi, oceli a mosazi

Odbočili jsme do podkroví kostela.

„Ten prostor je úžasný. Celý ve dřevě, obrovské trámy. Podkroví kostela je jedinečné a hlavně nevyužité. My jsme dohodli, že tady bude galerie a výstavní síň. Budou tady různé přednášky a podobně," těší se Vojtěch Špinler.

Kostelní věže jako vyhlídky pro turisty? To se chystá v Orlických horách

A už jsme na vyhlídce

„Vidíte, tady jsou ještě menší zvonky. Když se lidé dostanou až sem, tak je tady nádherná vyhlídka. Díváte se zhruba na jih do širokého údolí Orlice, nalevo Polsko, napravo Orlické hory. A když svítí sluníčko aje právě sněhová nadílka, tak je to úplně úžasné," láká budoucí návštěvníky Vojtěch Špinler.

Kostelní věže jako vyhlídky pro turisty? To se chystá v Orlických horách

Věž kostela v Orlickém Záhoří nabídne vyhlídku celkem na tři světové strany. Kdy se sem poprvé budou moci zájemci podívat?

„V roce 2018. Možná to stihneme, že by to mohlo být v létě hotové," ujišťuje starosta Vojtěch Špinler.

Úpravy budou tady v Orlickém Záhoří stát zhruba 10 milionů korun

V podobném duchu se budou ale také opravovat věže kostela v Neratově a v Polsku se v rámci jediného projektu opraví také Kladská věž v nedaleké Bystřici Kladské.

Spustit audio