Kotlety plněné kysaným zelím. V zimním období si dopřejme vydatné jídlo a zužitkujme dary přírody

Vyzkoušejte s námi kotlety plněné kysaným zelím. To je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. A k němu kotleta, z francouzského côtelette, tedy „žebírko“. To původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“ či „žebro“. 

Ingredience
  • kotlety bez kosti
  • anglická slanina nakrájená na plátky
  • uzená slanina
  • kysané zelí
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • olej

O příznivých účincích kysaného zelí dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení.

Námořníci jedli kysané zelí, aby se na zámořských výpravách chránili před kurdějemi. Kysané zelí totiž obsahuje řadu vitamínů a minerálů, ale hlavně velké množství vitamínu C. Proto se i dnes doporučuje zařadit ho celoročně do jídelníčku.

Zvyšuje obranyschopnost organismu, působí proti depresím, zvyšuje libido, snižuje krevní tlak, doplňuje v těle hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník.

A ke kysanému zelí vepřová kotleta, tedy chuťově výborné, přitom relativně levné maso.

Postup:
Na pánvi osmahneme pokrájenou uzenou slaninu, přidáme kysané zelí, sůl, kmín a bobkový list.
Přidáme cukr, aby bylo zelí sladkokyselé. Chvíli restujeme a podlijeme trochou vody a dusíme. Hotové zelí necháme trochu vychladnout.
Kotletu bez kosti nakrojíme, ale tak, že ji nerozřízneme úplně. Maso rozevřeme, naklepeme, osolíme, opepříme, položíme plátek anglické slaniny a vychladlé zelí. Uděláme rolky a spojíme je párátkem. Zelí co zůstalo dáme na pekáč.
Připravené rolky prudce opečeme a ukládáme do pekáče na zelí, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme.
Příloha: bramborové špalíčky.

Už staří Římané věděli, že zelí je cennou zeleninou. Celé hlávky proto uchovávali nasolením a skladovali je ve velkém množství ve sklepích. V 16. století bylo zelí tak oblíbené, že si vysloužilo název „všelék“. Dnešní kysané zelí prý k Slovanům připutovalo spolu s Tatary.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka